« Föreg. Nästa »

Nyttiga bär lämnar Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nyttiga bär lämnar Bollebygd


Christer Falk 2010-09-10


Håll utkik efter produkter med varumärket Nordic Crown när du besöker livsmedelsbutiker runt om i landet. För det är från Bollebygd produkterna med Nordic Crown märket levereras. Produkter som bygger på bären Havtorn och Aronia.

Forskningsresultat visar att de båda bären är nyttiga utöver det vanliga och därför bra för oss människor. Detta har fler och fler upptäckt och efterfrågan av bären ökar ständigt. Varumärket Nordic Crown är stort när det gäller de nyttiga bären som marknadsförs och säljs från Bollebygd.

Etablering i Bollebygd
För drygt ett år sedan flyttade företaget Smartwell of Sweden in på Forsa Företagscenter i Bollebygd. Företaget svarar för att produkterna från Nordic Crown når livsmedelskedjornas hyllor och därmed ökar livskvaliteten för de konsumenter som väljer att handla med sig produkterna hem. Tre personer arbetar vid företaget i Bollebygd och en av dem är en välkänd Bollebygdsbo, Kalle Edin.

I fem, sex år har Kalle Edin arbetat tillsammans med Paul H Widén som har egna odlingar av havtorn i norra Bohuslän.
–Under många år har Paula gått under namnet ”mamma havtorn” och det har naturligtvis att göra med hennes engagemang när det gäller nyttan med de här bären, säger Kalle som ägnar mycket av sin arbetstid åt demonstrationer av företagets produkter hos livsmedelsbutikerna i främst närområdet.

Bra för hälsan
Båda bären innehåller ovanligt mycket av olika antioxidanter som är ett ämne som skyddar kroppens celler.
–När det gäller Havtorn så är bäret också rikt på E-vitamin, C-vitamin och A-vitaminets första- stadier karotenoider. Dessutom innehåller Havtorn Omega 3, 6, 7 och 9. Och det är unikt när det gäller bär, berättar Kalle och fortsätter.
–Forskningen visar bland annat att bäret kan stärka immunförsvaret och motverka inflammationer.
Det blå bäret, Aronia, är en av naturens starkaste antioxidanter och innehåller till exempel 20 gånger mer av vitamin P än äpplen och apelsiner.
–De här bärens goda egenskaper gör att de efterfrågans mer och mer. Därför levererar vi bären i olika former. Som juicer, som hela bär och en del av våra kunder vill ha fruktköttet, säger Emma Rönnquist som tillsammans med Kalle Edin arbetar vid Smartwell of Sweden i Bollebygd.

ICA
Företaget Smartwell of Sweden säljer sina produkter till grossister inom dagligvaruhandeln och restaurang/hotell, samt en del på export. Inom kort kommer man även att sälja delar av sortimentet direkt till konsument via en webbshop.
–En av våra stora kunder är ICA och hos dem börjar nu våra produkter bli riktigt stora. Förhoppningen är därför att vi ska kunna växa här i Bollebygd och därmed även anställa i framtiden, fortsätter Kalle Edin som också berättar att företaget använder sig av vatten från Bollebygd vid tillverkningen av juicer.
–Vi ska verkligen vara stolta och glada över det fantastiska vatten vi har här i Bollebygd. Så blir vi ju gamla också, skrattar Kalle som själv fyllt 75 men ändå väljer att arbeta mer än de flesta.

Något för Bollebygd
När Kalle Edin och hans medarbetare Emma Rönnqvist beskriver de båda bären kommer de även in på att man skulle kunna odla bären i Bollebygd.
–Tänk dig dalgången intill Nolån med odlingar av havtornsträd. Då skulle vi kunna visa upp något i stil med vinodlingar här i Bollebygd. Och markägarna skulle kunna få bra utdelning från sina marker, visionerar Kalle Edin.

Livsmedelsföretag
I och med Smartwell of Swedens etablering i Bollebygd finns det numera minst fyra företag inom livsmedelssektorn i Bollebygds kommun. Stenkullavatten, Grimsis AB, Vattenfabriken i Storskogen och nu Smartwell of Sweden. Finns det fler – ring oss gärna.

Läs mer om företaget på: www.smartwell.seEmma Rönnquist och Kalle Edin packar och kör ut företagets varor till kunder i Västsverige.
Emma Rönnquist och Kalle Edin packar och kör ut företagets varor till kunder i Västsverige.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder