« Föreg. Nästa »

Bollebygd faller i Statoils Miljöbilsranking


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Statoil håller koll på Bollebygdsbornas bilvanor

Bollebygd faller i Statoils Miljöbilsranking


Christer Falk 2014-07-29

Av de nya bilarna i Bollebygd var 5,7 procent miljöbilar under första halvåret 2014. Det placerarBollebygd på plats 256 i Statoils Miljöbilsranking. Bollebygd faller på listan jämfört med 2013 då kommunen låg på plats 194. Rankingen omfattar samtliga bilar som nyregistrerats och baseras på statistik från Trafikanalys. 

– Miljöbilarna är viktiga för att minska trafikens klimatpåverkan. Med bränslesnåla bilar, förnybara drivmedel och ett sparsamt körsätt kan bilisterna både minska sina utsläpp och spara pengar, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Under första halvåret 2014 registrerades totalt 106 nya bilar i Bollebygd, varav 6 miljöbilar (5,7 procent). Samtliga nya miljöbilar i Bollebygd var bränslesnåla dieselbilar. Inga elhybrider, gasbilar, elbilar eller miljöbilarsom kan köras på etanolbränslet E85 registrerades. 

– Merparten av våra bilar drivs fortfarande med fossila drivmedel och det är viktigt att alla bilister tar ställning till vad man fyller tanken med. Det finns exempelvis diesel som är förnybar upp till 30 procent, och som räcker cirka två procent längre. Det minskar bilens klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Anders Huss.

Bland riksdagspartiernas kandidater i höstens val finns ett brett stöd för miljöbilar, visar en enkät som Statoil låtit genomföra. Sju av tio riksdagskandidater, 71 procent, svarar att de kan tänka sig att köpa en miljöbil nästa gång de köper bil. Det kan jämföras med att 51 procent av allmänheten svarar ja på samma fråga, i en ny Sifoundersökning som Statoil har beställt.

– Det är glädjande att både riksdagskandidaterna och allmänheten är positivt inställd till miljöbilar. Förhoppningsvis leder det till fler politiska initiativ som ger incitament att välja en bil med mindre klimatpåverkan, säger Anders Huss.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com