« Föreg. Nästa »

Grattis ungdomar – nu finns en Ungdomsmottagning i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Grattis ungdomar – nu finns en Ungdomsmottagning i Bollebygd


Christer Falk 2010-03-30


Ungdomsmottagningen i Bollebygd är nu inne på sin femte vecka. En dag i veckan finns barnmorska och psykolog på plats för att svara på frågor och lyssna. –Vi är riktigt glada över den här etableringen i Bollebygd, säger verksamhetschefen Ingrid Klämberg som basar över Ungdomsmottagningarna i Borås kommun och nu även i Bollebygd.

En ungdomsmottagning har varit på tapeten i Bollebygd under flera år. Men av olika anledningar har någon etablering inte blivit av.
-–Därför känns det nu så oerhört bra att politikerna tagit det här positiva beslutet och nu är vi som sagt på plats. 450 000 kronor är budgeterade för att klara verksamheten i Bollebygd, en service till våra ungdomar som ska finnas, fortsätter Ingrid Klämberg.
Kostnaderna för Ungdomsmottagningen svarar huvudsakligen Primärvården för. Bollebygds Kommun bidrar också ekonomiskt.

Team
På ungdomsmottagningen arbetar en barnmorska och en psykolog.
–Men vi har även pengar för att konsultera läkare om det behövs, berättar verksamhetschefen.
Barnmorskans roll handlar mycket om att hjälpa till med preventivmedel och svara på frågor kring sexualiteten.
–Om jag ska generalisera så är en typisk besökare på Ungdomsmottagningen en ung förälskad tjej som vill ha hjälp med att skaffa preventivmedel. Ser vi utslaget över riket kan vi nog säga att våra besökare är 85 procent tjejer och resten, 15 procent killar. Men i Borås har killarna varit lite bättre på att hitta oss, säger Ingrid Klemberg:

Varför
Det finns politiska beslut på att Ungdomsmottagningar ska finnas. En av anledningarna till att man en gång tog det beslutet handlar om att förebygga, hjälpa till att stötta unga människor under den tuffa övergångstiden från barn till vuxna.
–Vi vet att våra ungdomar lever i ett allt tuffare samhälle. Kraven är höga och ungdomarna måste göra en massa olika och viktiga val. Samtidigt med detta lever många tonåringar i nya familjebildningar som kanske innebär en ny förälder, nya syskon. Samtidigt ska jag som ung leva upp till alla ideal som exponeras i tidningar, radior och tv, menar psykologen Helene Lundbom som redan har haft ett antal inbokade besök i Bollebygd.

Ökat
Under 2009 ökade antalet förfrågningar när det gällde psykisk ohälsa på Ungdomsmottagningen i Borås med 35 procent.
–En ökning som förmodligen beror på flera faktorer. Många ungdomar oroar sig för framtiden. Tyvärr känns det som om många idag är mer oroliga inför sin studentexamen än glada över att de äntligen är framme vid den stora examensdagen. Det är den stora arbetslösheten som oroar. Man ser lite för mörkt på framtiden. Här hoppas vi kunna vara med och lyssna och uppmuntra och förhoppningsvis förebygga djupare ohälsa, säger Helene Lundbom

Drygt 1000
I Bollebygd finns idag 1200 unga mellan 13 och 24 år.
–För att nå ungdomarna har vi exempelvis berättat om vår verksamhet för ungdomarna i Krafthuset. Vi ska besöka Bollebygdsskolan och hoppas även att skolklasser vill hälsa på oss här i våra lokaler i Vårdcentralen, säger Helene Lundbom som också har tagit del av Folkhälsoinstitutets undersökning som visar att ungdomarna i Bollebygd mår bra och bättre än ungdomarna i ett antal grannkommuner.

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com