« Föreg. Nästa »

Grattis ungdomar – nu finns en Ungdomsmottagning i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Grattis ungdomar – nu finns en Ungdomsmottagning i Bollebygd


Christer Falk 2010-03-30


Ungdomsmottagningen i Bollebygd är nu inne på sin femte vecka. En dag i veckan finns barnmorska och psykolog på plats för att svara på frågor och lyssna. –Vi är riktigt glada över den här etableringen i Bollebygd, säger verksamhetschefen Ingrid Klämberg som basar över Ungdomsmottagningarna i Borås kommun och nu även i Bollebygd.

En ungdomsmottagning har varit på tapeten i Bollebygd under flera år. Men av olika anledningar har någon etablering inte blivit av.
-–Därför känns det nu så oerhört bra att politikerna tagit det här positiva beslutet och nu är vi som sagt på plats. 450 000 kronor är budgeterade för att klara verksamheten i Bollebygd, en service till våra ungdomar som ska finnas, fortsätter Ingrid Klämberg.
Kostnaderna för Ungdomsmottagningen svarar huvudsakligen Primärvården för. Bollebygds Kommun bidrar också ekonomiskt.

Team
På ungdomsmottagningen arbetar en barnmorska och en psykolog.
–Men vi har även pengar för att konsultera läkare om det behövs, berättar verksamhetschefen.
Barnmorskans roll handlar mycket om att hjälpa till med preventivmedel och svara på frågor kring sexualiteten.
–Om jag ska generalisera så är en typisk besökare på Ungdomsmottagningen en ung förälskad tjej som vill ha hjälp med att skaffa preventivmedel. Ser vi utslaget över riket kan vi nog säga att våra besökare är 85 procent tjejer och resten, 15 procent killar. Men i Borås har killarna varit lite bättre på att hitta oss, säger Ingrid Klemberg:

Varför
Det finns politiska beslut på att Ungdomsmottagningar ska finnas. En av anledningarna till att man en gång tog det beslutet handlar om att förebygga, hjälpa till att stötta unga människor under den tuffa övergångstiden från barn till vuxna.
–Vi vet att våra ungdomar lever i ett allt tuffare samhälle. Kraven är höga och ungdomarna måste göra en massa olika och viktiga val. Samtidigt med detta lever många tonåringar i nya familjebildningar som kanske innebär en ny förälder, nya syskon. Samtidigt ska jag som ung leva upp till alla ideal som exponeras i tidningar, radior och tv, menar psykologen Helene Lundbom som redan har haft ett antal inbokade besök i Bollebygd.

Ökat
Under 2009 ökade antalet förfrågningar när det gällde psykisk ohälsa på Ungdomsmottagningen i Borås med 35 procent.
–En ökning som förmodligen beror på flera faktorer. Många ungdomar oroar sig för framtiden. Tyvärr känns det som om många idag är mer oroliga inför sin studentexamen än glada över att de äntligen är framme vid den stora examensdagen. Det är den stora arbetslösheten som oroar. Man ser lite för mörkt på framtiden. Här hoppas vi kunna vara med och lyssna och uppmuntra och förhoppningsvis förebygga djupare ohälsa, säger Helene Lundbom

Drygt 1000
I Bollebygd finns idag 1200 unga mellan 13 och 24 år.
–För att nå ungdomarna har vi exempelvis berättat om vår verksamhet för ungdomarna i Krafthuset. Vi ska besöka Bollebygdsskolan och hoppas även att skolklasser vill hälsa på oss här i våra lokaler i Vårdcentralen, säger Helene Lundbom som också har tagit del av Folkhälsoinstitutets undersökning som visar att ungdomarna i Bollebygd mår bra och bättre än ungdomarna i ett antal grannkommuner.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com