« Föreg. Nästa »

Växer så det knakar...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Växer så det knakar...


Christer Falk 2007-04-04

Christer Johansson, kommunalrådet som brottas med angenäma problem.
Christer Johansson, kommunalrådet som brottas med angenäma problem.

Mellan ett par möten träffar bollebygdsnyheter kommunalrådet Christer Johansson för att prata byggplaner i kommunen. Efter mötet infinner sig frågan -  hur många av invånarna vet hur attraktiv deras hemkommun just nu är.

Förfrågningar från både företag och privatpersoner tar mycket tid för den tekniska personalen på kommunkontoret just nu.
-Vi har kommit i ett läge där vi måste prioritera när det gäller byggnationen i kommunen. Förfrågningarna är oerhört många – positivt förstås men vi måste ändå försöka hitta en nivå som passar kommunen, menar Christer Johansson.

Politisk utmaning
Kommunalrådet lyfter gång efter annan den politiska frågan om hur man ska låta kommunen utvecklas.
-Vi kan inte säga nej till utbyggnad samtidigt som vi måste värna de värden som idag gör oss attraktiva. Släpper vi byggandet fritt så får vi svårt att klara den kommunala servicen. De flesta som flyttar in och vill flytta in i kommunen är unga familjer med småbarn. Här måste vi hänga med när det gäller barnomsorgen och på sikt även skolan.

Industrin
På annan plats här i tidningen finns att läsa om den omvandling som Rinnaområdet står inför.
-Där var det en gång tänkt att industrier skulle etablera sig. Intresset blev inte som vi tänkt oss och därför satsar vi nu på ett annat sätt när det gäller Rinnaområdet. Istället riktar vi nu blickarna mot Grönkullemotet när det gäller industritomter. Idag finns redan Flüggers lager där och Ingenjörsfirman Leif Karlsson började bygga sina nya lokaler där i förra veckan. Även Flügger planerar för en utbyggnad av sitt centrallager där. På södra sidan av motorvägen ligger Bollebygds Bil- & Miljöcenter. Nu går vi vidare genom att planera för industritomter mellan motorvägen och gamla R40. Ett område som det finns stora utvecklingsmöjligheter för och som vi hoppas ska locka olika näringar, fortsätter Christer Johansson.

Bostäder
När det gäller bostadsbyggandet så verkar det som om kommunalrådet kan räkna upp hur mycket som helst.
-För bostadsbyggande i centrala Bollebygd har Mjöbäcks Entreprenad lämnat in ansökan. Tillsammans med våra tjänstemän skissar man nu på hur nybyggnationen ska se ut.
Mjöbäcks Entreprenad vill bygga bostadsrätter.

Helhetsbild
I och med att Mjöbäcks Entreprenad vill bygga bostadsrätter i centrum och att arbetet med upprustningen kring Stationsvägen går i gång måste man bestämma sig för hur man vill att ett framtida Bollebygds ska se ut.
-Vilken typ av gatubelysning ska vi välja, hur ska gatorna se ut och hur gör vi för att skapa ett centrum som får någon form av enhetlighet över sig. Det är svåra frågor som vi måste ta relativt snabba beslut om, menar Christer Johansson och återkommer gärna till att det vore spännande om invånarna i kommunen engagerade sig i frågor som dessa och kanske allra mest om hur vi vill att utbyggnaden av samhället ska se ut i framtiden.
-Planarbete handlar inte bara om att ta beslut om var och när vi ska bygga utan även om vi ska välja att låta bli att bygga inom vissa områden.

Utvecklingsplan
Genom en så kallad utvecklingsplan har tjänstemännen på kommunkontoret tagit fram en plan för byggande i Hultafors och Olsfors.
-Det här är mycket intressant eftersom det var ett tag sedan det hände något på byggfronten i den delen av kommunen.
På annan plats i tidningen finns att läsa om spännande byggplaner i Hultafors.

Massor
Äldreboende i Töllsjö, bostäder på Tyftet, Varpås, Hultafors, Olsfors, Fjällastorp och därifrån en sträckning ner mot Rävlanda. Skattegårdstomten med seniorbostäder och planering för en samlingssal värd namnet. Och så fjärrvärme…
-Listan över projekt som är på gång kan bli mycket lång och när det gäller bostadsbyggandet så behöver vi bygga cirka 40 bostäder om året för att klara den ökning av invånarantalet som vi räknar med, säger Christer Johansson och rundar av med.
-Nu måste jag vidare till nästa möte men återkom gärna för vi är måna om att de här frågorna når och intresserar invånarna i kommunen.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk<