« Föreg. Nästa »

Bollebygd klättrar i årets företagsranking


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Bollebygd klättrar i årets företagsranking


Christer Falk 2018-10-04


Bollebygd klättrar 28 placeringar och hamnar på plats 145 i Svenskt
Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Förra året hamnade Bollebygd på plats 173 av 290 och har i år klättrar upp 28 placeringar jämfört med året innan.
– Det är glädjande att vi klättrar men vi är fortfarande långt ifrån vårt mål om plats 50 eller bättre. Men rankingen visar på att vårt arbete tillsammans med våra företagare börjar göra skillnad, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Knappt hälften av 200 företag svarade på enkäten

Totalt svarade 85 av kommunens 200 företag i undersökningen vilket är en svarsfrekvens på 48 procent. Företagsklimatet i kommunen har förbättrats i 9 av 12 enkätfrågor. De medverkande företagarna upplever framförallt att konkurrensen från kommunen har förbättrats från tidigare år och stigit från 3.8 till 4.4 på en femgradig skala. Även den upplevda attityden till företagande från både allmänheten och skola har förbättrats i årets undersökning. Undersökningen visar också på tre frågor som fått sämre betyg i kommunen, bland annat Tele och IT-nätet.

Fler företagsbesök och mer samlad information till företagare

Det pågår ett långsiktigt arbete tillsammans med företagen för att höja kvalitet och service för ett bättre företagsklimat. För att förenkla för företagen har kommunen skapat en väg in för alla frågor. Näringslivschef, Ann-Marie Nilsson, hjälper företagen att hitta rätt, inte bara i kommunen utan även till det stöd och den hjälp som erbjuds av andra organisationer i samhället.

Under året har kommunledningen besökt flera företag i kommunen och även haft frukostmöten för företagare med aktuell information. Företag kan kontakta samt anmäla sig till kommunens frukostmöten via ett formulär på webbplatsen. På sidan Företag, stöd och rådgivning kan man anmäla sig för mer information om kommunens frukostmöten, föreläsningar, nya lagar och om att starta eget. Det även möjlighet att prenumerera på kommunens upphandlingar.

– Vi önskar och hoppas på en fortsatt dialog med företagen i kommunen för att tillsammans stärka vårt varumärke. Hör gärna av er till oss, säger Ann-Marie Nilsson Näringslivschef.

Om rankingen

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2018 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Ta del av hela företagsrankningen på företagsklimat.selänk till annan webbplats.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com