« Föreg. Nästa »

Politiker och tjänstemän reste mot framtiden


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Politiker och tjänstemän reste mot framtiden


Christer Falk 2012-02-18

Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).
Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).

Hur vill vi att Bollebygds ska utvecklas. Vilken typ av kommun ska Bollebygd vara 2025. Det var ett par av frågorna som 45 politiker och en handfull tjänstemän ställde sig när vårens visionsarbete drog igång tisdag för en vecka sedan.

Sedan några år tillbaka finns ett fullmäktigebeslut på att Bollebygds kommun ska satsa på att vara och bli en ännu bättre boendekommun.
– Bakom det beslutet står en ening fullmäktigegrupp. Men nu ska vi återigen lyfta vår framtid och rikta blickarna fram mot 2025, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).

Framtidsdag
Därför samlades hela fullmäktigegruppen och några tjänstemän till en heldag i framtidens tecken. Men ska man blicka framåt så är det också viktigt att ha med sig det som skett tidigare. Vad har varit bra? Vad kunde varit bättre? Det var exempel på ett par frågor som deltagarna ställde sig.
– Tanken med det visionsarbete som nu går igång är att vi måste jobba för att försöka bestämma oss för hur vi vill se Bollebygd i framtiden. Ska vi hålla fast vid tanken om att vara en bra boendekommun eller ska vi satsa på att få hit industrier. För Bollebygds kommuns del är det viktigt att vi blir överens om de långsiktiga målen. Det vore mycket olyckligt om det långsiktiga utvecklingsarbetet skulle förändras med en annan majoritet i kommunen, menar Christer Johansson.

Samsyn
Under tisdagens olika grupparbeten visade det sig att det finns en samsyn kring hur Bollebygds bör se ut 2025. Det visade de sammanfattningar som grupperna presenterade för varandra.
– Vi är nog helt överens om att vi ska fortsätta att vara en boendekommun med en så bra service som möjligt. Därför ställs stora krav på att vi kan satsa på olika formera av bostadsbyggande. Det ska vara bra att bo i Bollebygds kommun oavsett vilken del av livet man befinner sig i, säger Peter Rosholm, oppositionsråd och socialdemokrat.

Nya bilder av Bollebygd
Under framtidsdagen jobbade de olika grupperna fram sex olika förslag på hur Bollebygd ska utvecklas fram till 2025.
– Sex olika men ändå i grund och botten liknande varandra, fortsätter Christer Johansson.
Barbro Orrestrand, en av politikerna som fanns med under framtidsdagen, sa så här när AM träffar henne utanför Bollegården.
– En helt fantastisk dag. Framtidsdiskussionerna fångade oss så mycket att dagen blev alldeles för kort. Vi har blickat tillbaka, vad gjorde vi under 70- 80- och 90-talen. Och hur ska det se ut i Bollebygd 2025. Jag tror att vi alla, oberoende av partifärger, tyckte ungefär detsamma. Vi var allstå mycket överens om framtiden, säger Barbro Orrestrand.

Många bollar
Bostäder, turism, kollektivtrafik, handel, service, omsorg över unga och gamla. Listan av ämnen som diskuterades under dagen blir lång om jag skulle lista allt.
– Nu har visionsarbetet gått igång. Som kommuninvånare kommer man att kunna följa arbetet på vår hemsida men också på facebooksgruppen ”Bollebygds framtid”, säger Christer Johansson och tillägger.
– Idag har vi ett sjuttiotal medlemmar i vår facebooksgrupp och det tillkommer nya hela tiden. Det ska bli mycket spännande att följa kommentarerna och förslagen som kommer via facbook.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 3 2012.

-En helt fantastisk dag, tyckte Barbro Orrestrand (S), engagerade politiker som deltog i framtidsarbetet.
-En helt fantastisk dag, tyckte Barbro Orrestrand (S), engagerade politiker som deltog i framtidsarbetet.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bild