« Föreg. Nästa »

Sassi Wemmer - sätter Sjuhärad på turistkartan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Sassi Wemmer - sätter Sjuhärad på turistkartan


Christer Falk 2008-03-05


”De sista paradisen blir aldrig till salu. Vi talar om naturens stora hemligheter. De ställen på jorden där tiden står stilla, där doften från rökbastun och storgäddans rörelser i vassen blandas med knastret från lägerelden”

Den här fina inledningen lockar friluftsmänniskor till Sjuhäradsbygden för några dagars fiske, i olika miljöer. Och det är Hultaforsaren Sassi Wemmer som startat företaget Sassi Resor 7-härad som säljer upplevelserna och resorna hit till Sjuhäradsbygden.
-Genom olika projekt här i Sjuhäradsbygden har vi nu tagit tag i tankarna och drömmarna om att göra något av de möjligheter som bygden här omkring har att erbjuda. I dag jobbar jag mestadels med de här upplevelserna, fiskeresorna i trakterna kring Ulricehamn och den delen av Sjuhäradsbygden. Intresset inom Bollebygds kommun är tyvärr inte så stort, säger Sassi Wemmer som just nu förbereder sig för en resa till Lycksele och Landsbygdsriksdagen.
- Landsbygdsriksdagen pågår mellan den sjätte och nioende mars och jag ska tala om ekoturism och hur vi kan organisera den. Jag kommer även att var med och jobba med en workshop i ämnet, säger Sassi och fortsätter med att berätta om en resa till.

Mexico
För bara några dagar sedan ringde man från Västra Götalandsregionen och ville ha med Sassi till Mexico.
-Vår region har en vänregion i Mexico och dit ska politiker och företagsledare resa den 30 mars. Jag ska åka med och dela med mig av mina erfarenheter när det gäller utvecklingen av ekoturismen. Det ska bli mycket spännande, säger Sassi.

Nyfikenhet
För 18 år sedan kom Sassi Wemmer till Sverige. Det var en före detta kärlek som tog honom med från Stuttgart till Göteborg. Några år senare flyttade han med nästa svenska kärlek till Hultafors och här har familjen slagit rot.
-Här trivs vi och här har vi engagerat oss, säger Sassi när tidningen träffar honom i vänthallen på Hultafors station. Det var här han lade grunden till sitt engagemang.

Limnolog
Under sina första år i Sverige arbetade Sassi Wemmer vid Göteborgs Universitet som forskare kring tillämpad miljövetenskap. Sassi är limnolog.
-Det betyder att jag har läst och forskat kring sötvatten. Och med de kunskaperna i bagaget har jag ju hamnat rätt. I ett mycket sjötätt område av landet, säger Sassi och berättar vidare om hur han och familjen hamnade i Hultafors.
-Vi hade bestämt oss för att flytta från stan lagom till att vår dotter skulle börja skolan. Vi letade boende mellan Göteborg och Alingsås men redan då var priserna höga. Av en tillfällighet hittade vi ett ledigt hus här i Hultafors och vi bestämde oss snabbt. En av anledningarna till att det blev just Hultafors var busstidtabellen. Då var busstrafiken tät och det gick bra att pendla till jobb i Göteborg.

Byalaget
När Sten Schröder drog igång ett antal möte i Omegastugan om att bilda byalag fanns den nyinflyttade Wemmer med.
-Jag har alltid varit nyfiken, därför gick jag på de här mötena. När det blev dags att välja styrelse för Hultafors Byalag blev jag tillfrågad och tackade naturligtvis ja. Och på den vägen är det. Första året var Sten Schröder ordförande men sen fick Sassi Wemmer ta över.
Genom arbete som miljöinspektör och miljöchef i Svenljunga kommen kom Sassi i kontakt med Leaderprojektet.
-På en mässa nere i Tyskland kom jag i kontakt med en kollega från Mecklenburg vor Pommern. Vi tog ett par öl och spånade om vi kunde göra något gemensamt projekt. Vår gemensamma nämnare blev sportfisket. Hemkommen till Sverige kontaktade jag projekt Leader + Sjuhärad och sedan började allt rulla på, säger Sassi Wemmer som nu tagit steget över från arbete i projektet till skarpt läge.
-När man jobbar med projekt i olika former är det meningen att de ska resultera i nya verksamheter som också på sikt ger nya jobb.

Marknadsplats Sjuhärad
På sin nya hemsida erbjuder Sassi Wemmer fiskeupplevelser av olika slag och tillsammans med företaget Sassi Resor 7-härad ser han till att ekoturisterna kommer hit till Sjuhärad.
-Det här är spännande. Redan idag har vi lika många bokningar som vi hade under hela förra året. Vi vänder oss till turister i Tyskland och har funderingar på att marknadsföra oss i Polen.

Problem
Det mesta i Sassi Wemmers företag rullar på i bra takt just nu.
-Om jag ska nämna någon form av problem så är det bristen på entreprenörer som vill arbeta med den här formen av turism. Idag har jag tretton olika ”underleverantörer” som förser mig med boende, mat, guider, transporter och fiskevatten. För att utveckla så behövs fler som vill jobba med det här. Finns boendet och allt det andra så tror jag att vi kan räkna med en god utveckling av ekoturismen, menar Sassi Wemmer som i sitt Guldfiskepaket erbjuder det jag började artikeln med; ”De sista paradisen…”

Mer info om Sassis verksamheter: http://www.sjuharad.info:80/

Artikeln är publicerad i AnnonsMarknan nr 5-2008

Tipsa en vn Skriv ut




2025
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Så lägger vi ännu ett år, 2024, bakom oss och går med liv och lust in i 2025. Året då Bollebygds kommun kan fira 30 år som egen fristående kommun i landet Sverige.

För www.bollebygdsnyheter.se går vi in i år 21. Under de här åren har vi publicerat 3 391 artiklar och videoinslag här på sidan. En hel del lokal nutidshistoria skulle man kunna säga.

Under åren har jag haft en strävan att försöka visa upp lokala nyheter här på sidan. Den ambitionen lägger jag nu åt sidan.

VARFÖR HETER VÄGARNA SÅ HÄR?
Högsta prioritet har givetvis programserien Varför heter vägarna så här? Idag finns 103 avsnitt av programserien här på sidan och vi kommer att fylla på med nya avsnitt fram till dess att vi nått adresserna som har begynnelsebokstaven Ö.

BOLLEBYGDS KOMMUN 30 ÅR
I och med att kommunen firar 30 år kommer vi att visa en del av det som dokumenterats under de här 30 åren. Det har hänt en hel del under de här 30 åren.
Vi kommer nog att visa en del ännu äldre – också.

BOLLEBYGDS HISTORIA
Utöver detta kommer vi också att följa de arbete som pågår under namnet BOLLEBYGDS HISTORIA. Idag är näst intill 30 personer engagerade i att arbeta med olika delar av just BOLLEBYGDS HISTORIA. Deras arbete kommer vi att följa här på sidan.

Ja, en och annan lokal nyhet kommer säkerligen att dyka upp här på sidan.

Med dessa rader vill vi tacka alla våra besökare och så hälsar vi er välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com