« Föreg. Nästa »

Sassi Wemmer - sätter Sjuhärad på turistkartan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Sassi Wemmer - sätter Sjuhärad på turistkartan


Christer Falk 2008-03-05


”De sista paradisen blir aldrig till salu. Vi talar om naturens stora hemligheter. De ställen på jorden där tiden står stilla, där doften från rökbastun och storgäddans rörelser i vassen blandas med knastret från lägerelden”

Den här fina inledningen lockar friluftsmänniskor till Sjuhäradsbygden för några dagars fiske, i olika miljöer. Och det är Hultaforsaren Sassi Wemmer som startat företaget Sassi Resor 7-härad som säljer upplevelserna och resorna hit till Sjuhäradsbygden.
-Genom olika projekt här i Sjuhäradsbygden har vi nu tagit tag i tankarna och drömmarna om att göra något av de möjligheter som bygden här omkring har att erbjuda. I dag jobbar jag mestadels med de här upplevelserna, fiskeresorna i trakterna kring Ulricehamn och den delen av Sjuhäradsbygden. Intresset inom Bollebygds kommun är tyvärr inte så stort, säger Sassi Wemmer som just nu förbereder sig för en resa till Lycksele och Landsbygdsriksdagen.
- Landsbygdsriksdagen pågår mellan den sjätte och nioende mars och jag ska tala om ekoturism och hur vi kan organisera den. Jag kommer även att var med och jobba med en workshop i ämnet, säger Sassi och fortsätter med att berätta om en resa till.

Mexico
För bara några dagar sedan ringde man från Västra Götalandsregionen och ville ha med Sassi till Mexico.
-Vår region har en vänregion i Mexico och dit ska politiker och företagsledare resa den 30 mars. Jag ska åka med och dela med mig av mina erfarenheter när det gäller utvecklingen av ekoturismen. Det ska bli mycket spännande, säger Sassi.

Nyfikenhet
För 18 år sedan kom Sassi Wemmer till Sverige. Det var en före detta kärlek som tog honom med från Stuttgart till Göteborg. Några år senare flyttade han med nästa svenska kärlek till Hultafors och här har familjen slagit rot.
-Här trivs vi och här har vi engagerat oss, säger Sassi när tidningen träffar honom i vänthallen på Hultafors station. Det var här han lade grunden till sitt engagemang.

Limnolog
Under sina första år i Sverige arbetade Sassi Wemmer vid Göteborgs Universitet som forskare kring tillämpad miljövetenskap. Sassi är limnolog.
-Det betyder att jag har läst och forskat kring sötvatten. Och med de kunskaperna i bagaget har jag ju hamnat rätt. I ett mycket sjötätt område av landet, säger Sassi och berättar vidare om hur han och familjen hamnade i Hultafors.
-Vi hade bestämt oss för att flytta från stan lagom till att vår dotter skulle börja skolan. Vi letade boende mellan Göteborg och Alingsås men redan då var priserna höga. Av en tillfällighet hittade vi ett ledigt hus här i Hultafors och vi bestämde oss snabbt. En av anledningarna till att det blev just Hultafors var busstidtabellen. Då var busstrafiken tät och det gick bra att pendla till jobb i Göteborg.

Byalaget
När Sten Schröder drog igång ett antal möte i Omegastugan om att bilda byalag fanns den nyinflyttade Wemmer med.
-Jag har alltid varit nyfiken, därför gick jag på de här mötena. När det blev dags att välja styrelse för Hultafors Byalag blev jag tillfrågad och tackade naturligtvis ja. Och på den vägen är det. Första året var Sten Schröder ordförande men sen fick Sassi Wemmer ta över.
Genom arbete som miljöinspektör och miljöchef i Svenljunga kommen kom Sassi i kontakt med Leaderprojektet.
-På en mässa nere i Tyskland kom jag i kontakt med en kollega från Mecklenburg vor Pommern. Vi tog ett par öl och spånade om vi kunde göra något gemensamt projekt. Vår gemensamma nämnare blev sportfisket. Hemkommen till Sverige kontaktade jag projekt Leader + Sjuhärad och sedan började allt rulla på, säger Sassi Wemmer som nu tagit steget över från arbete i projektet till skarpt läge.
-När man jobbar med projekt i olika former är det meningen att de ska resultera i nya verksamheter som också på sikt ger nya jobb.

Marknadsplats Sjuhärad
På sin nya hemsida erbjuder Sassi Wemmer fiskeupplevelser av olika slag och tillsammans med företaget Sassi Resor 7-härad ser han till att ekoturisterna kommer hit till Sjuhärad.
-Det här är spännande. Redan idag har vi lika många bokningar som vi hade under hela förra året. Vi vänder oss till turister i Tyskland och har funderingar på att marknadsföra oss i Polen.

Problem
Det mesta i Sassi Wemmers företag rullar på i bra takt just nu.
-Om jag ska nämna någon form av problem så är det bristen på entreprenörer som vill arbeta med den här formen av turism. Idag har jag tretton olika ”underleverantörer” som förser mig med boende, mat, guider, transporter och fiskevatten. För att utveckla så behövs fler som vill jobba med det här. Finns boendet och allt det andra så tror jag att vi kan räkna med en god utveckling av ekoturismen, menar Sassi Wemmer som i sitt Guldfiskepaket erbjuder det jag började artikeln med; ”De sista paradisen…”

Mer info om Sassis verksamheter: http://www.sjuharad.info:80/

Artikeln är publicerad i AnnonsMarknan nr 5-2008

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com