« Föreg. Nästa »

Antalet företag i Bollebygd växer 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Antalet företag i Bollebygd växer 


Christer Falk 2015-12-23


De senaste fem åren har 227 nya företag registrerats i Bollebygds kommun. Men samtidigt har 132 företag gått i konkurs eller lagts ned. Det placerar Bollebygd på 17 plats i länet, enligt en färsk kartläggning från ekonomiföretaget Visma. 


– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället. Men den verkliga tillväxten av nya företag är långt ifrån så stor som statistiken över nyföretagandet kan antyda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. 


Från 2010 till 2014 registrerades 227 nya företag i Bollebygds kommun. Under samma femårsperiod avregistrerades 132 företag. Det gav en verklig tillväxt med 95 nya företag, vilket motsvarar en ökning med 41,9 procent. Det kan jämföras med genomsnittet i Västra Götaland, som låg på 4,2 procent. Snittet för hela Sverige var 29 procent.  

Konkurser är inte avgörande
Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat har nystartade företag i Sverige den högsta överlevnadsgraden av alla EU-länder. Konkurser är heller inte huvudorsaken till att företag försvinner. Bara 14 procent av alla företag som avslutades mellan 2010 och 2014 gick i konkurs. I Bollebygd gick 24 procent i konkurs. 
 

- Att företag slutar med sin verksamhet beror oftare på dålig lönsamhet, att företagen säljs eller att ägarna helt enkelt lägger ner av exempelvis åldersskäl eller för att de får en anställning. Nu måste vi arbeta tillsammans för att entreprenörer ska ha rätt förutsättningar att driva företag och skapa jobb, säger Boo Gunnarson.

Bland landets 290 kommuner står Knivsta för det starkaste nyföretagandet, med en ökning på 73,9 procent.

24 kommuner visar på minustillväxt
Till och med november månad har 57 931 nya företag i hela landet registrerats hos Bolagsverket under året. Antalet avregistreringar till och med november är 85 293 företag, vilket kan jämföras med att det under 2014 avslutades cirka 36 000 företag. Den stora skillnaden förklaras av att Bolagsverket under året har inlett ett arbete med att ta bort inaktiva företag ur registren.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com