« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 44 i vindkraftplanering


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 44 i vindkraftplanering


Christer Falk 2010-08-09


Bollebygds kommun har fått totalt 360 000 kronor i bidrag för vindkraftplanering. Det placerar Bollebygd på plats 44 bland Sveriges alla kommuner, enligt en ranking från vindkraftbolaget O2. När det gäller redan utbyggd vindkraft per kommuninvånare hamnar Bollebygd på delad sista plats, enligt O2:s vindkraftliga.

Regeringen har förlängt stödet för vindkraftplanering. Fram till årsskiftet kan Sveriges kommuner ansöka om ytterligare totalt drygt 30 miljoner kronor i bidrag för sitt arbete med att planera för vindkraftutbyggnaden.

- Det är helt avgörande att kommunerna planerar för vindkraft och prioriterar områden med goda vindförhållanden. Vindkraft är en både kostnadseffektiv och miljövänlig energikälla, säger Linda Magnusson på vindkraftbolaget O2.

Kommunerna har sedan 2007 haft möjlighet att söka stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Syftet är att tillföra resurser till den fysiska planeringen så att förutsättningar skapas för en ökad utbyggnad av vindkraft. Det är idag 198 kommuner och 13 länsstyrelser som arbetar med planeringsinsatser för vindkraft med hjälp av stödet, enligt Boverket.

Under hösten 2009 hade det kommit in ett tjugotal slutredovisningar av planeringsstödet. En sammanställning av de inkomna planerna visar att det redan nu finns planeringsberedskap för cirka 16 TWh el från vindkraft per år i Sverige. Detta innebär, enligt Boverket, att den planeringsram på 30 TWh som har satts upp kommer att kunna uppnås med god marginal.

För mer information, kontakta Linda Magnusson, vd för O2 Vindel, 070-395 34 14, linda.magnusson@o2.se.O2 uppför vindkraft över hela Sverige och är ledande inom landbaserad vindkraft. O2 har tjugo års erfarenhet i branschen och står bakom cirka en femtedel av den vindkraft som finns i Sverige.I dag har O2 74 MW i drift, en årlig elproduktion om cirka 200 GWh och en projektportfölj med projekt om sammanlagt cirka 2 000 MW. Huvudägare i O2 är grundarna, Proventus och FAM (Wallenbergstiftelsen).

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com