« Föreg. Nästa »

En handskakning för trygghet 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En handskakning för trygghet 


Christer Falk 2019-04-15


Idag skrev kommunstyrelsens ordförande Michael Plogell (FR) och chefen för lokalpolisområde Borås, Tomas Stakeberg Jansson på en överenskommelse om gemensamma tag för en tryggare kommun.


Samverkansöverenskommelsen gäller från 2019 till och med 2022 och handlar om att både polisen och kommunen kraftsamlar inom följande områden.

   – förhindra negativ utveckling hos ungdomar som befinner sig i riskzon för problemutveckling, kriminalitet och eller droganvändning.

   – skapa trygga offentliga miljöer och minska stöld och      tillgreppsbrotten i kommunen.

Medborgarlöfte
I samband med överenskommelsen förlängs förra årets medborgarlöfte.
– Medborgarlöftet är ett komplement till samverkansöverenskommelsen och innebär konkreta aktiviteter i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten, säger Karin Mårdh-Stavåsen som är kommunpolis i Bollebygd.

Varför överenskommelse
Många ställer sig frågan om varför kommunen och polisen behöver skriva på överenskommelser. Polisen ska ju finnas där när de behövs – med eller utan överenskommelse.
– Vi kan givetvis förstå att en och annan ställer sig den frågan. Men för att kunna göra ett bra arbete, både vi och kommunen är överenskommelserna en viktig del i vårt samarbete, säger Tomas Stakeberg Jansson, chef för lokalpolisområde Borås och fortsätter
– I och med att vi har en överenskommelse har vi även något att följa upp. Det är en viktig del i vårt samarbete. Vi kan helt enkelt pricka av vad kommunen skulle göra och har gjort och samma sak gäller för oss inom polisen. Samarbetet mellan polis och olika delar inom de kommunala verksamheterna är en del i att lyckas med att öka tryggheten i samhället. 

Planer
Kommunstyrelsens ordförande Plogell berättade att han redan träffat idrottsföreningar, nattvandrarna och även en del andra föreningar för att diskutera trygghetsfrågorna i kommunen.
– Jag ska träffa dem igen och jag har en tanke om att vi måste få med civilsamhället i arbetet för en tryggare kommun, vi måste hjälpa åt.

 


Fr.v. Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen, Christina Hultén säkerhetssamordnare inom Bollebygds kommun, kommunsens folkhälsosamordnare Kristina Sunebrand. Skrev på överenskommelsen gjorde Michael Plogell och Tomas Stakeberg Jansson.
Fr.v. Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen, Christina Hultén säkerhetssamordnare inom Bollebygds kommun, kommunsens folkhälsosamordnare Kristina Sunebrand. Skrev på överenskommelsen gjorde Michael Plogell och Tomas Stakeberg Jansson.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com