« Föreg. Nästa »

Drygt 50– ville lyssna till brandkårsminnen


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Drygt 50
– ville lyssna till brandkårsminnen


Christer Falk 2019-08-12

Sture Johansson och Tomas Johansson minns och berättade.
Sture Johansson och Tomas Johansson minns och berättade.

Ingemar Wallin hade förmånen att få arbeta med de Bollebygdsbor som en gång bildade Bollebygds Frivilliga Brandkår.
Ingemar Wallin hade förmånen att få arbeta med de Bollebygdsbor som en gång bildade Bollebygds Frivilliga Brandkår.

I stort sett varje kvadratdecimeter i Galleri Odinslund på biblioteket i Bollebygd fylldes med publik när de före detta brandmännen Ingemar Wallin, Sture Johansson och Tomas Johansson berättade brandkårsminnen. Jag själv hade tagit på mig rollen som samtalsledare och tycker nog att vi nådde målet med den här berättarkvällen.

Ingemar Wallin var den som blev brandman redan som 17-åring och har därför haft förmånen att vara arbetskamrat med många av de som en gång var med och startade Bollebygds Frivilliga brandkår.

Sture Johansson och Tomas Johansson kom in senare i brandkåren men båda kunde ändå räkna in 40 år som deltidsbrandmän innan de gick i pension.

Många minnen berättades men mellan raderna kunde vi förstå att trion hade mycket mer av minnen i sitt bagage. Minnen som kanske kan berättas längre fram i tiden.

Hur som helst – trion brandmän som deltog i berättarkvällen är några av alla de deltidsbrandmän landet över som gör enorma insatser för säkerheten för oss andra.

När Bollebygds Frivilliga brandkår bildades 1931 handlade det  helt och hållet om frivilliga insatser. Efter cirka 15 år  började dåvarande Bollebygds kommun engagera sig på olika sätt.

Brandstation
Då – i slutet av 1930-talet kunde entusiasterna bygga sin egen brandstation. En brandstation som politikerna idag funderar kring. En brandstation som i nuläget lever ett osäkert liv.

Bollebygds Föreningsarkiv
Utställningen som Bollebygds Föreningsarkiv arrangerat kommer att finnas fram till och med den 16 augusti. Även berättarkvällen arrangerades av Bollebygds Föreningsarkiv.

Så passa på att se utställningen - innan det är försent.

Text: Christer Falk
Foto: Gun Bodén


En del av publiken fick inte plats inne i Galleri Odinslund. 
En del av publiken fick inte plats inne i Galleri Odinslund. 


Undertecknad hade tagit på sig rollen som samtalsledare.
Undertecknad hade tagit på sig rollen som samtalsledare.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com