« Föreg. Nästa »

Holmer Alfredsson - kommunens äldste företagare


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Holmer Alfredsson - kommunens äldste företagare


Christer Falk 2008-10-18

Holmer Alfredsson med företaget Alfredssons Blommor i bakgrunden.
Holmer Alfredsson med företaget Alfredssons Blommor i bakgrunden.

Trots sina 92 år fyllda blir det några timmar hos blommorna och medarbetarna på Alfredssons Blommor varje dag.
-Jag vill allt titta till det lite grand. Det liksom ingår i mitt dagsprogram, säger Holmer som i drygt 80 år varit en del av blomsterhandeln.


Grundaren av blomsterhandeln var Holmers far Sven Alfredsson som till vardags arbetade vid järnvägen och bodde i Berg, inte så lågt i från huset som idag bebos av Holmer och en av hans söner med familj.
-1922 byggde mina föräldrar det här huset och då fick de tillgång till en stor trädgård. Min mamma hade ett brinnande intresse för trädgård och odling och det var väl det som en gång startade vår rörelse, berättar Holmer.

Grönsaker
Till en början handlade odlandet mest om grönsaker som såldes till handlaren och slaktaren i Bollebygd. Jämsides med grönsakerna började paret Alfredsson även odla blommor och den som egentligen banade väg för blomsterhandeln var föreståndaren vid sanatoriet i Rävlanda.
-De fick regelbundet blommor av oss och en dag ville föreståndaren betala för blommorna. Så blev det och därmed var nog grunden lagd för den blomsterhandel som nu är inne på sitt 84 år, myser Holmer som inte alls tänkt sig en framtid som trädgårdsmästare och blomsterhandlare.

Fin framtid
Läraryrket hägrade och därför sökte Holmer och kom även in på Wendelsbergs Folkhögskola. Tiden var början av 1930 talet och Holmer var i 15-årsåldern.
-Det blev bara ett halvår på folkhögskolan. Rektorn övertygade mig om att framtiden fanns hemma i Bollebygd och i den verksamhet som mina föräldrar drev.
Praktik
Efter avhoppet från folkhögskolan blev det trädgård och blommor som kom att bli en stor de av Holmers liv.
-Jag praktiserade vid olika blomsterhandlare i Göteborg för att lära mer och lära mer har vi fortsatt med under alla åren. Det gäller ju att hänga med i utvecklingen och vi valde att arbeta med både odling och blomsterhandel. Många specialiserar sig och väljer antingen odling eller enbart försäljning av blommor. Därmed tvingades vi skaffa oss kompetens på två fronter, menar Holmer som också berättar att man under många år sålde vidare till blomsterhandlare från sina växthus men att man numera säljer allt i egen butik.

Familjeföretag
Alfredssons blommor är hittills det genuina familjeföretaget. En tid arbetade Holmer, hans fru Sonja och barnen Håkan, Dan, Birgitta och sonhustrun Ulla-Britt i företaget.
- I slutet av 1940-talet början 50-talet hade vi en trädgårdsmästare anställd och som praktikant arbetade Ralf Söderholm. När trädgårdsmästaren valde att sluta gav han mig rådet: "- Den grabben ska du ta tillvara på". Jag följde hans råd och Ralf Söderholm arbetade hos oss som trädgårdsmästare i 45 år.
-Idag är det mina tre barn som driver verksamheten vidare - hur framtiden kommer att se ut är det idag ingen som vet, säger Holmer som också berättar att man idag är sju som arbetar i rörelsen inklusive de tre barnen.

Politiken
Under unga år engagerade sig Holmer i samhällsutvecklingen och därmed politiken. Det blev hos socialdemokraterna som han blev aktiv.
-Jag var socialdemokrat en bit in på femtiotalet och hade både nämnduppdrag och satt i fullmäktige. Det var en spännande tid.

Tår i ögat
Ett av Holmers stora ögonblick som politiker var när han fick vara med och inviga matsalen i Bollebygdsskolan i början av 1950-talet.
-Vi hade byggt både kök och matsal i källaren och när jag fick vara med och se när eleverna för allra första gången fick sätta sig vid matborden kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Nu skulle barnen inte behöva äta sin matsäck i kapprummen längre, nu fick de riktig skollunch.

Vidare inom centern
Så kom den dag då Holmer inte längre kom överens med socialdemokraterna och basen för det fortsatta politiska arbetet blev centern.
-När det blev känt att jag skulle lämna socialdemokraterna fick jag bud från flera partier men det var centern som låg mig närmast. Och hos centern är jag kvar.

Samhällsengagemang
Genom åren har Holmer Alfredssons verkat både inom politiken och föreningslivet.
-Jag tillhör IOGT-NTO sedan 1920-talet . I början av 1950 talet var jag med och bildade MHF här i Bollebygd och inom både IOGT-NTO och MHF har jag haft förtroendeuppdrag i många år. Har varit ordförande både lokalt och på distriktsnivå.
- Jag hoppas väl att jag gjort någon nytta genom mitt engagemang under alla de här åren, säger Holmer som hoppas få umgås med familjen och blommorna några år till.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16 2008.


Holmer har i många år varit engagerade i Bollebygds Hembygdsförening. Därför har han också varit med och bundit blomsterkransar inför midsommarfirandet i många år.
Holmer har i många år varit engagerade i Bollebygds Hembygdsförening. Därför har han också varit med och bundit blomsterkransar inför midsommarfirandet i många år.


Holmer Alfredsson framför foto med föräldrar och syskon.
Holmer Alfredsson framför foto med föräldrar och syskon.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun