« Föreg. Nästa »

Holmer Alfredsson - kommunens äldste företagare


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Holmer Alfredsson - kommunens äldste företagare


Christer Falk 2008-10-18

Holmer Alfredsson med företaget Alfredssons Blommor i bakgrunden.
Holmer Alfredsson med företaget Alfredssons Blommor i bakgrunden.

Trots sina 92 år fyllda blir det några timmar hos blommorna och medarbetarna på Alfredssons Blommor varje dag.
-Jag vill allt titta till det lite grand. Det liksom ingår i mitt dagsprogram, säger Holmer som i drygt 80 år varit en del av blomsterhandeln.


Grundaren av blomsterhandeln var Holmers far Sven Alfredsson som till vardags arbetade vid järnvägen och bodde i Berg, inte så lågt i från huset som idag bebos av Holmer och en av hans söner med familj.
-1922 byggde mina föräldrar det här huset och då fick de tillgång till en stor trädgård. Min mamma hade ett brinnande intresse för trädgård och odling och det var väl det som en gång startade vår rörelse, berättar Holmer.

Grönsaker
Till en början handlade odlandet mest om grönsaker som såldes till handlaren och slaktaren i Bollebygd. Jämsides med grönsakerna började paret Alfredsson även odla blommor och den som egentligen banade väg för blomsterhandeln var föreståndaren vid sanatoriet i Rävlanda.
-De fick regelbundet blommor av oss och en dag ville föreståndaren betala för blommorna. Så blev det och därmed var nog grunden lagd för den blomsterhandel som nu är inne på sitt 84 år, myser Holmer som inte alls tänkt sig en framtid som trädgårdsmästare och blomsterhandlare.

Fin framtid
Läraryrket hägrade och därför sökte Holmer och kom även in på Wendelsbergs Folkhögskola. Tiden var början av 1930 talet och Holmer var i 15-årsåldern.
-Det blev bara ett halvår på folkhögskolan. Rektorn övertygade mig om att framtiden fanns hemma i Bollebygd och i den verksamhet som mina föräldrar drev.
Praktik
Efter avhoppet från folkhögskolan blev det trädgård och blommor som kom att bli en stor de av Holmers liv.
-Jag praktiserade vid olika blomsterhandlare i Göteborg för att lära mer och lära mer har vi fortsatt med under alla åren. Det gäller ju att hänga med i utvecklingen och vi valde att arbeta med både odling och blomsterhandel. Många specialiserar sig och väljer antingen odling eller enbart försäljning av blommor. Därmed tvingades vi skaffa oss kompetens på två fronter, menar Holmer som också berättar att man under många år sålde vidare till blomsterhandlare från sina växthus men att man numera säljer allt i egen butik.

Familjeföretag
Alfredssons blommor är hittills det genuina familjeföretaget. En tid arbetade Holmer, hans fru Sonja och barnen Håkan, Dan, Birgitta och sonhustrun Ulla-Britt i företaget.
- I slutet av 1940-talet början 50-talet hade vi en trädgårdsmästare anställd och som praktikant arbetade Ralf Söderholm. När trädgårdsmästaren valde att sluta gav han mig rådet: "- Den grabben ska du ta tillvara på". Jag följde hans råd och Ralf Söderholm arbetade hos oss som trädgårdsmästare i 45 år.
-Idag är det mina tre barn som driver verksamheten vidare - hur framtiden kommer att se ut är det idag ingen som vet, säger Holmer som också berättar att man idag är sju som arbetar i rörelsen inklusive de tre barnen.

Politiken
Under unga år engagerade sig Holmer i samhällsutvecklingen och därmed politiken. Det blev hos socialdemokraterna som han blev aktiv.
-Jag var socialdemokrat en bit in på femtiotalet och hade både nämnduppdrag och satt i fullmäktige. Det var en spännande tid.

Tår i ögat
Ett av Holmers stora ögonblick som politiker var när han fick vara med och inviga matsalen i Bollebygdsskolan i början av 1950-talet.
-Vi hade byggt både kök och matsal i källaren och när jag fick vara med och se när eleverna för allra första gången fick sätta sig vid matborden kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Nu skulle barnen inte behöva äta sin matsäck i kapprummen längre, nu fick de riktig skollunch.

Vidare inom centern
Så kom den dag då Holmer inte längre kom överens med socialdemokraterna och basen för det fortsatta politiska arbetet blev centern.
-När det blev känt att jag skulle lämna socialdemokraterna fick jag bud från flera partier men det var centern som låg mig närmast. Och hos centern är jag kvar.

Samhällsengagemang
Genom åren har Holmer Alfredssons verkat både inom politiken och föreningslivet.
-Jag tillhör IOGT-NTO sedan 1920-talet . I början av 1950 talet var jag med och bildade MHF här i Bollebygd och inom både IOGT-NTO och MHF har jag haft förtroendeuppdrag i många år. Har varit ordförande både lokalt och på distriktsnivå.
- Jag hoppas väl att jag gjort någon nytta genom mitt engagemang under alla de här åren, säger Holmer som hoppas få umgås med familjen och blommorna några år till.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16 2008.


Holmer har i många år varit engagerade i Bollebygds Hembygdsförening. Därför har han också varit med och bundit blomsterkransar inför midsommarfirandet i många år.
Holmer har i många år varit engagerade i Bollebygds Hembygdsförening. Därför har han också varit med och bundit blomsterkransar inför midsommarfirandet i många år.


Holmer Alfredsson framför foto med föräldrar och syskon.
Holmer Alfredsson framför foto med föräldrar och syskon.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com