« Föreg. Nästa »

I Bollebygd – finns de bästa skolorna i Sjuhärad 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

I Bollebygd
– finns de bästa skolorna i Sjuhärad

 


Christer Falk 2014-04-12


Bollebygds kommun har de bästa skolorna i Sjuhärad. Det visar Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser, som jämför och rankar landets grundskolor. Rankingen är ett sammanvägt resultat, bland annat av elevernas betyg i svenska och hur många som når godkänt i olika ämnen, och Bollebygd hamnar på plats 59 av landets 290 kommuner.


- Det som gör att vi har så goda resultat är framförallt att vi har väldigt duktiga och engagerade pedagoger och elever. Vi är måna om att värna våra barns och elevers rätt att lyckas i förskolan och skolan, säger Annelie Fischer, barn- och utbildningschef i Bollebygd.

 

Öppna jämförelser visar att 82 procent av eleverna i Bollebygds grundskolor nått målen i alla ämnen, vilket kan jämföras med 77 procent, som är medelvärdet i Västra Götalands län och i landet. Andelen behöriga elever till gymnasieskolans olika program ligger mellan 90-94 procent, vilket också är bättre än medel i landet som ligger runt 85 procent. Bollebygd sticker ut mest när det gäller andelen elever i årskurs 6 som deltagit i alla delprov och som klarat alla delprov i matematik, engelska och svenska. Här har alla eller nästan alla elever klarat proven och kommunens skolor ligger i topp i landet.

 

Även om Bollebygd håller en hög kvalitet på skolan i jämförelse med andra kommuner i Sjuhärad och i landet, har kommunen halkat ner i rankingen sedan förra året, från plats 39 till plats 59 i år.

Av jämförelsen framgår att resultatet i ämnesprovet i svenska i åk 9 är sämre än tidigare. Däremot har kommunens skolor Sveriges bästa resultat i ämnesprovet i engelska i åk 6.

 

- Vi kommer naturligtvis att fortsätta sträva efter att vara en skola och förskola som arbetar på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet. Hos oss ska alla elever vara behöriga till gymnasieskolan, säger Annelie Fischer.

 

Så här placerar sig Sjuhärads kommuner i skolrankingen:

1.Bollebygd: 59 (39 förra året)

  1. Vårgårda: 89 (100 förra året)
  2. Herrljunga: 90 (82 förra året)
  3. Borås: 122 (73 förra året)
  4. Tranemo: 127 (281 förra året)
  5. Mark: 163 (165 förra året)
  6. Ulricehamn: 200 (235 förra året)
 Svenljunga: 223 (215 förra året)
I landet toppar Danderyd rankingen, följd av Täby på andra plats. Läs mer om SKL:S Öppna jämförelser – grundskola: http://www.skl.se/vi_arbetar_med/oppnajamforelser/oppnajamforelser_grundskola

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com