« Föreg. Nästa »

Ny upphandling för flytt av tingshuset och arresten


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Ny upphandling för flytt av tingshuset och arresten


Christer Falk 2018-10-05


Kommunen har nu gått ut med en ny upphandling för att flytta tingshuset och arresten. Byggnaderna behöver flyttas från området Malmgården, där de står idag, för att ge plats åt en ny byggnad med lägenheter och affärslokaler.

Markarbeten och trädfällning är igång på området. Tingshuset och den fristående arresten ska flyttas till grannfastigheten, österut i parken mot Övregårdsvägen. Där ska en ny grund byggas i form av en platta på mark.

Lägenheter ska byggas på Malmgården

På marken närmast centrumhuset i området som kallas Malmgården ska fastighetsbolaget MS Strand bygga lägenheter. Detaljplanen för Malmgården skapar förutsättningar för blandad stadsbebyggelse inom området och cirka 75 bostäder. Bottenvåningen närmast torghuset mot Göteborgsvägen ska förberedas för affärsverksamhet/centrumfunktioner. Läs mer om planerna i detaljplan för Malmgården.

Anbudstid pågår till 29 oktober

Upphandlingen annonserades den 28 september. För leverantörer som är intresserade av att lämna anbud finns samtliga handlingar publicerade i vårt upphandlingsverktyg, som du når från sidan pågående upphandlingar under näringsliv och arbete. Anbudstiden pågår till den 29 oktobe 

Enligt ”Kulturhistorisk byggnadsinventering nr 41” (från Älvsborgs Länsmuseum, 1997) har Tingshuset byggts om och till vid flera tillfällen både exteriört och interiört. Sedan 1920-talet är tingshuset i kommunens ägo och har använts bland annat som kommunalhus, bank och samlingslokal. Tingshuset är uppfört 1760 och byggdes till 1775 med arrestlokaler. Det kulturhistoriska värdet motiveras av tingshusets stora lokala värde, vilket har en viktig betydelse för den lokala identiteten.

Förutom själva tingshuset finns en mindre byggnad av tegel på tomten, som tidigare används som arrest. Tidigare fanns även en redskapsbod från 1800-talet, som brunnit ner men vars stengrund av granit står kvar vid sidan om tingshuset.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com