« Föreg. Nästa »

Vardagshjältar från Bollebygd – på middag hos landshövdingen


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Vardagshjältar från Bollebygd 
– på middag hos landshövdingen


Christer Falk 2019-10-03

Fr.v. länsöverdirektör Lisbeth Schultze, Anna Lindeblom, Ing-Marie Johansson, Ingridh Anderén, Peter Hemlin, Ulla-Britt Alfredsson, Håkan Alfredsson och landshövding Anders Danielsson. <br />Foto: Misak Nalbandian<br />

Fr.v. länsöverdirektör Lisbeth Schultze, Anna Lindeblom, Ing-Marie Johansson, Ingridh Anderén, Peter Hemlin, Ulla-Britt Alfredsson, Håkan Alfredsson och landshövding Anders Danielsson. 
Foto: Misak NalbandianVardagshjältar. Eldsjälar. Glädjespridare. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de 23 personer som 14 av länets kommuner nominerat till den första av tre länsmiddagar är att de gjort betydande insatser i vårt län för ett bättre samhälle. Tillsammans med sina respektive och fullmäktigeordförande i kommunen bjöds de på tisdagen in till länsmiddag på residenset i Göteborg.


– Det finns så många människor som gör fantastiska insatser runtom i vårt län, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Min ambition med de här länsmiddagarna är att ge er vardagshjältar den uppskattning ni är värda, sa landshövding Anders Danielsson inledningsvis vid länsmiddagen.

Stämningen var hög bland de 70-tal gästerna som bjöds på trerätters höstmiddag från Space 62 och underhållning av det glada musikkollektivet Räfven. Före och efter middagen minglades det i de historiska lokalerna från 1650-talet och många nya och gamla vänskapsband knöts.

De kommuner som var med den här gången var Alingsås, Bollebygd, Borås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mark, Mölndal, Partille, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Bollebygds kommun
HÅKAN ALFREDSSON är samhällsdebattör, föreningsmänniska och före detta handelsträdgårdsinnehavare. Han är en eldsjäl som har utsetts till Bollebygds ambassadör av kommunen. Håkan är engagerad i Lions, i hembygds- och fornminnesföreningen, pensionärsorganisationen SPF och som Luciageneral med ett brinnande intresse att skapa vackra krö- ningar och underbara musikupplevelser.

ING-MARIE JOHANSSON är ordförande i föreningen Vägkorset, en volontär, medmänniska och blivande diakon. Diakonicentrets café Vägkorset har i många år varit en populär mötesplats i Bollebygd. Det är en plats där stammisar träffas, men också där många hittat nya vänner och bildat nya nätverk. När Bollebygds pastorat beslutade att lägga ner verksamheten bildades föreningen Vägkorsets vänner, som driver verksamheten vidare helt ideellt, med Ing-Marie som ordförande.

Fakta och bakgrund till länsmiddagarna
Sedan ett antal år tillbaka bjuder Kungaparet varje år in till en Sverigemiddag. Det är en middag på Kungliga slottet i Stockholm där Kungafamiljen vill uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Sveriges landshövdingar får till den middagen nominera gäster från sitt län. Inför länsmiddagen på residenset i Göteborg har kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun fått nominera personer de anser har gjort betydande insatser i kommunen. Den 15 oktober hålls en motsvarande länsmiddag, som den på residenset i Göteborg, på Marieholm i Mariestad dit Skaraborgs 15 kommuner bjudits in. Den 5 november hålls det länsmiddag på residenset i Göteborg igen för resterande kommuner i Västra Götaland.

 

 


Vardagshjältar, eldsjälar och glädjespridare från 14 av länets 49 kommuner.
Vardagshjältar, eldsjälar och glädjespridare från 14 av länets 49 kommuner.


Fin stämning var det kring middagsborden i residenset.
Fin stämning var det kring middagsborden i residenset.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidninge