« Föreg. Nästa »

Utbytesresa mot främlingsfientlighet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Utbytesresa mot främlingsfientlighet


Christer Falk 2018-12-03


Elever och lärare från Bollebydsskolan är nu på utbytesresa till Turkiet genom projektmedel från EU programmet Erasmus+. Det är första resan av fyra som skolan gör under den tvååriga projekttiden. Målet med projektet är att motverka främlingsfientlighet.

Medverkande på resan

Under den första resan är det sex elever från Bollebygd som reser. Eleverna som medverkar på resan är William Balkow, Madicken Elggren, Emil Andrén, Ebba Ekwall, Tilda Eriksson och Simon Rüssel. De åker tillsammans med lärarna Gert Arvidsson, Elisabeth Mencevski, Anders Eskell och Anna Andersson.

 

Projekt mot främlingsfientlighet

Bollebygdsskolan har tillsammans med skolor i Grekland, Turkiet, Sardinien och Tyskland sökt och fått medel till ett tvåårigt projekt genom EU-programmet Erasmus+. Projektet heter ”Migration och främlingsfientlighet – En utmaning för de europeiska demokratierna”. I projektet ingår det att lärare och elever från de olika skolorna besöker varandra och utbyter erfarenheter. Första resan går nu till Istanbul i Turkiet, i maj bär det sedan av till Grekland och därefter Sardinien. 2020 avslutas projektet med att alla deltagare kommer till Bollebygd.

Under tisdagen kommer eleverna få presentera Sverige och Bollebygd för de andra deltagarna nere i Istanbul.

 

Förväntansfulla inför resan

Eleverna har fått anmäla sitt intresse genom att skriva en motivering och har sedan valts ut till de olika resorna. Vi frågade eleverna hur de kände inför resan och det mycket snabba spontana svaret från William Balkov blev "Skitkul!"

De andra eleverna nickade glatt instämmande.

Eleverna har redan haft kontakt med sin värdfamilj i Istanbul som de ska bo hos. Det innebär att alla elever har var sin kontaktperson i den motsvarande klassen i Turkiet.

 

Följ projekten på sociala medier

Gruppen kommer denna vecka låna vårt instagramkonto Europadirekt7länk till annan webbplats. Vi kommer följa dem på projektets gemensamma instagramkontot xenophobia_erasmuspluslänk till annan webbplats och bloggen maxerasmusplus.wordpress.comlänk till annan webbplats för att följa deras resor och förberedelser.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com