« Föreg. Nästa »

Berit Frändås ställer ut i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Berit Frändås ställer ut i Bollebygd


Christer Falk 2008-01-19


Berit Frändås har bytt sjukvårdspolitiken mot målarkonsten. Under tiden 19 januari till och med den 2 februari finns 18 av hennes tavlor hängda på Galleri Odenslund på biblioteket i Bollebygd.

Berit Frändås, s-politiker från Ulricehamn är för de flesta känd som aktiv sjukvårdspolitiker inom Landstinget i Älvsborgs län och under de senaste åren inom Västra Götalandsregionen.
-Jag slutade med regionpolitiken i samband med valet 2006 men har min plats i fullmäktige i Ulricehamn kvar, berättar konstnären vid sin vernissage på Galleri Odenslund.

Alltid målat
Som svar på den vanliga frågan om hur länge hon målat blir svaret kort och gott:
-Jag har alltid målat mer eller mindre. Som ung målade jag en hel del men så kom det en del emellan. Äktenskap, barn och politiken, men som sagt, jag har ändå hållit liv i mitt målande.

Bearbetade sorgen
För tio år sedan blev Berit Frändås änka och då blev målandet en del i sorgearbetet.
-Jag tror att målandet hjälpte mig att bearbeta sorgen efter min man. Man fick en del annat att tänka på och när man målar så försvinner livet runt omkring på nåt vis. När jag blev ensam blev det också tid över för att gå på kurser, måla mer intensivt. Man hade ju bara sig själv att ta hänsyn till, menar Berit Frändås som nu genomför sin sextonde utställning som konstnär.
Vilken av dina utställningar har betytt mest?
-Det är nog en jurybedömd och nationell utställning på Yllans konferenscenter i Kristianstad. Jurybedömda utställningar är det inte helt lätt att komma med på därför ser jag den och två jurybedömda utställningar till som de viktigaste av utställningar jag deltagit i, om man nu kan säga så.
De två andra jurybedömda utställningarna var ”Power flower” på Vänermuseét i Linköping och en jurybedömd utställning i Ulricehamn.

Akvarell och ….
Av de utställda tavlorna på Galleri Odenslund så är de flesta akvareller.
-Men jag har också med några tavlor som jag gör på mitt eget sätt. Jag målar många som papperslappar med olika färger och klistrar sedan upp de här papperslapparna på duken, berättar Berit Frändås var tavlor, alla 18, är till salu.
Äggoljetempra är en tredje teknik som finns representerad på Galleri Odenslund.
-Det är det allra äldsta tekniken som används för att måla tavlor. Här blandar jag själv till färgen med hjälp av olika sorters pulver. Det är en spännande teknik som också är rolig att arbeta med.

Här visar Berit Frändås upp en de fyra tavlorna som hon framställt med den egna tekniken. \
Här visar Berit Frändås upp en de fyra tavlorna som hon framställt med den egna tekniken. "Måla, riva, klippa och klistra".


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com