« Föreg. Nästa »

Ännu en märklig budgetdebatt– hur fungerar demokratin om inte de ansvariga svarar...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Ännu en märklig budgetdebatt
– hur fungerar demokratin om inte de ansvariga svarar...


Christer Falk 2019-11-16

Tomt i talarstolen när oppositionen ville ha svar om olika delar av majoritetsbudgeten.
Tomt i talarstolen när oppositionen ville ha svar om olika delar av majoritetsbudgeten.

Efter att ha sett budgetdebatten i efterhand är det lätt att konstatera att det blev i stort sett en repris av förra årets budgetdebatt i Bollebygds fullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande presenterade majoritetens budget – sedan satt Michael Plogell (FR) tyst.

 


Gång på gång ställdes frågor om olika delar av budgeten men kommunstyrelsens ordförande Michael Plogell (FR) valde att inte svara. Samma taktik använde sig ordföranden i socialnämnden, Patrik Karlsson (KD) av. 

Ordföranden i nämnden som tvingades äska 18 miljoner för att klara budgeten för 2019 begärde inte ordet en enda gång under budgetdebatten.

Man måste ändå ställa sig frågan:
Har man valt att vara politiker och ansvarar för styret i Bollebygds kommun så måste det väl ingå i uppdraget att svara på oppositionens frågor?

Har man valt att sätta sig som ordförande i den stora och viktiga socialnämnden så innebära väl uppdraget att svara på frågor från oppositionen.

Ett par svarade
Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Sandra Eliasson (C) valde däremot att svara på en del frågor även om svaren för oss ”vanliga” invånare var lite svåra att förstå. Sandra Eliasson kunde nog varit mer konkret – om viljan funnits.

Ingrid Anderén (M), ordförande i utbildningsnämnden, valde också att göra sin plikt genom att rakt och konkret berätta att hon inte nått ända fram i sin strävan att kunna erbjuda utbildningen i kommunen en så bra framtid som möjligt. 

Välregisserat
Förutom den tunghäfta som Michael Plogell (FR) och Patrik Carlsson (KD) visade prov på under torsdagens budgetdebatt tycktes föreställningen vara välregisserad. Någon från varje parti i majoriteten talade om hur nöjda de var med att kunnat komma överens om en gemensam budget. Man kan bara undra hur samarbetet fungerat fram till budgetarbetet – för visst kändes det något av överkurs att vara så tydliga med att de nu var överens…


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com