« Föreg. Nästa »

Tyck till om framtidens gravplatser


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Inför Alla Helgonhelgen

Tyck till om framtidens gravplatser


Christer Falk 2007-11-02

Vi vill ha synpunkter…
Fr.v. Daniel Johnsson, Karin Eskilsby, Åke Johansson, Tina Hell, Lars-Håkan Johnsson, Ruth Bergman och Lennart Almén.
Vi vill ha synpunkter… Fr.v. Daniel Johnsson, Karin Eskilsby, Åke Johansson, Tina Hell, Lars-Håkan Johnsson, Ruth Bergman och Lennart Almén.

Sedan några månader jobbas det med att ta fram ett förändringsförslag på den Minneslund som idag finns på kyrkogården i Bollebygd. -Vi har fått synpunkter om att Minneslunden är för stor och därmed opersonlig, säger Lennart Almén, kyrkokamrer i Bollebygd.

Inför Alla Helgon helgen har gruppen som jobbat med planeringen av de nya gravplatserna skyltat upp med det förslag som man kommit fram till. Skyltarna som beskriver den nya gravplatsen finns vid kyrkogårdarna, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd.
-Vi har rest runt i trakterna och titta på hur man löst grarfrågan vid andra kyrkogårdar, säger Lars-Håkan Johnsson som arbetar som kyrkovaktmästare och fortsätter.
-Det första förslag som vi visade upp vid ett utlyst möte tidigare i höstas innehöll ett förslag där vi delade in nuvarande Minneslunden i tre avdelningar. En traditionell minneslund, en askgravlund och en del med så kallade hyrstenar.

Lyssnat
Vi föregående möte med allmänheten lämnades synpunkter som innebar att gruppen arbetade om förslaget tillsammans med förre stadsträdgårdsmästaren i Borås, Åke Johansson.
-Nu har vi ett förslag som vi tror fler kommer att tycka om, säger Ruth Bergman.
-Att gå in och ändra i en Minneslund är en känslig fråga och därför tog vi till oss av synpunkterna, säger Lennart Almén.

Nya synpunkter
Det nya förslaget innebär att man delar in nuvarande Minneslunden i två områden.
-Området kring minnesstenen förblir Minneslund medan området längre bort kommer att användas som en Askgravlund. Därmed gör vi inget intrång på det område som har använts för begravningar i Minneslunden, fortsätter Ruth Bergman som tillsammans med övriga i gruppen som jobbat med Minneslunden och Askgravlunden gärna tar emot synpunkter.

Under 2008
Cirka en månad framåt i tiden tar man emot synpunkter.
-Vi är ju inne i en tid då kyrkan och kyrkogårdarna besöks av många människor. Därför hoppas vi att besökarna kommer till oss med sina synpunkter. Tidigt under nästa år kommer vi att ta beslut om hur vi går vidare med förändringsarbetet, säger Lennart Almén som räknar med att förändringen av Minneslunden kommer att kosta drygt 200 000 kronor.Fakta
ASKGRAVLUND

Gravsättning i askgravlund
Upplåts utan gravrätt
Makar får vila vid sidan om varandra
Anhöriga har rätt att delta vid gravsättningen
Gravsättningsplatsens läge får inte markeras
Efter gravsättning läggs begravningsblommor på avsedd plats
Församlingen ordnar mot betalning en platta med den bortgångnes namn, vilken sätts
upp på en gemensam plats
Smyckning endast med snittblommor och ljus som placeras på avsedd smyckningsplats
Ingen plantering eller annan utsmyckning är tillåten
Förvaltningen svarar för skötseln och planteringen av askgravlunden

MINNESLUND
Gravskick med kollektiv och anonym karaktär
Askan kan grävas ner eller strös ut (I Bollebygd får den inte strös ut, gäller endast naturmark)
Askans läge får ej markeras ut.
Askan grävs ner genom kyrkogårds-myndighetens försorg. Anhöriga får ej medverka.
Efter begravningen läggs begravningsblommor på avsedd plats
Smyckning endast med snittblommor och ljus som placeras på avsedd smyckningsplats
Ingen plantering eller annan utsmyckning är tillåten
Förvaltningen svarar för skötseln


 

Förslaget som nu skyltas upp på kyrkogården, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd ser ut så här.
Förslaget som nu skyltas upp på kyrkogården, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd ser ut så här.


Tidigare i höst bjöds allmänheten in till ett möte på kyrkogården där gruppen som jobbar med förändringsarbetet visade upp ett första förslag.
Tidigare i höst bjöds allmänheten in till ett möte på kyrkogården där gruppen som jobbar med förändringsarbetet visade upp ett första förslag.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com