« Föreg. Nästa »

Tyck till om framtidens gravplatser


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Inför Alla Helgonhelgen

Tyck till om framtidens gravplatser


Christer Falk 2007-11-02

Vi vill ha synpunkter…
Fr.v. Daniel Johnsson, Karin Eskilsby, Åke Johansson, Tina Hell, Lars-Håkan Johnsson, Ruth Bergman och Lennart Almén.
Vi vill ha synpunkter… Fr.v. Daniel Johnsson, Karin Eskilsby, Åke Johansson, Tina Hell, Lars-Håkan Johnsson, Ruth Bergman och Lennart Almén.

Sedan några månader jobbas det med att ta fram ett förändringsförslag på den Minneslund som idag finns på kyrkogården i Bollebygd. -Vi har fått synpunkter om att Minneslunden är för stor och därmed opersonlig, säger Lennart Almén, kyrkokamrer i Bollebygd.

Inför Alla Helgon helgen har gruppen som jobbat med planeringen av de nya gravplatserna skyltat upp med det förslag som man kommit fram till. Skyltarna som beskriver den nya gravplatsen finns vid kyrkogårdarna, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd.
-Vi har rest runt i trakterna och titta på hur man löst grarfrågan vid andra kyrkogårdar, säger Lars-Håkan Johnsson som arbetar som kyrkovaktmästare och fortsätter.
-Det första förslag som vi visade upp vid ett utlyst möte tidigare i höstas innehöll ett förslag där vi delade in nuvarande Minneslunden i tre avdelningar. En traditionell minneslund, en askgravlund och en del med så kallade hyrstenar.

Lyssnat
Vi föregående möte med allmänheten lämnades synpunkter som innebar att gruppen arbetade om förslaget tillsammans med förre stadsträdgårdsmästaren i Borås, Åke Johansson.
-Nu har vi ett förslag som vi tror fler kommer att tycka om, säger Ruth Bergman.
-Att gå in och ändra i en Minneslund är en känslig fråga och därför tog vi till oss av synpunkterna, säger Lennart Almén.

Nya synpunkter
Det nya förslaget innebär att man delar in nuvarande Minneslunden i två områden.
-Området kring minnesstenen förblir Minneslund medan området längre bort kommer att användas som en Askgravlund. Därmed gör vi inget intrång på det område som har använts för begravningar i Minneslunden, fortsätter Ruth Bergman som tillsammans med övriga i gruppen som jobbat med Minneslunden och Askgravlunden gärna tar emot synpunkter.

Under 2008
Cirka en månad framåt i tiden tar man emot synpunkter.
-Vi är ju inne i en tid då kyrkan och kyrkogårdarna besöks av många människor. Därför hoppas vi att besökarna kommer till oss med sina synpunkter. Tidigt under nästa år kommer vi att ta beslut om hur vi går vidare med förändringsarbetet, säger Lennart Almén som räknar med att förändringen av Minneslunden kommer att kosta drygt 200 000 kronor.



Fakta
ASKGRAVLUND

Gravsättning i askgravlund
Upplåts utan gravrätt
Makar får vila vid sidan om varandra
Anhöriga har rätt att delta vid gravsättningen
Gravsättningsplatsens läge får inte markeras
Efter gravsättning läggs begravningsblommor på avsedd plats
Församlingen ordnar mot betalning en platta med den bortgångnes namn, vilken sätts
upp på en gemensam plats
Smyckning endast med snittblommor och ljus som placeras på avsedd smyckningsplats
Ingen plantering eller annan utsmyckning är tillåten
Förvaltningen svarar för skötseln och planteringen av askgravlunden

MINNESLUND
Gravskick med kollektiv och anonym karaktär
Askan kan grävas ner eller strös ut (I Bollebygd får den inte strös ut, gäller endast naturmark)
Askans läge får ej markeras ut.
Askan grävs ner genom kyrkogårds-myndighetens försorg. Anhöriga får ej medverka.
Efter begravningen läggs begravningsblommor på avsedd plats
Smyckning endast med snittblommor och ljus som placeras på avsedd smyckningsplats
Ingen plantering eller annan utsmyckning är tillåten
Förvaltningen svarar för skötseln


 

Förslaget som nu skyltas upp på kyrkogården, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd ser ut så här.
Förslaget som nu skyltas upp på kyrkogården, i kyrkan och på biblioteket i Bollebygd ser ut så här.


Tidigare i höst bjöds allmänheten in till ett möte på kyrkogården där gruppen som jobbar med förändringsarbetet visade upp ett första förslag.
Tidigare i höst bjöds allmänheten in till ett möte på kyrkogården där gruppen som jobbar med förändringsarbetet visade upp ett första förslag.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com