« Föreg. Nästa »

Kommunen tecknar samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut fibernätet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Videoinslag från måndagens presskonferens angående byggandet av fibernät i Bollebygds kommun

Kommunen tecknar samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut fibernätet


Christer Falk 2015-09-21

Bollebygds kommun har tecknat ett samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut ett öppet fibernät i kommunen. Möjligheten för invånare och företagare att ha tillgång till ett snabbt och stabilt bredband är en strategiskt viktig fråga för kommunen.


Tillgången till bredband kommer öka i snabb takt

I den bredbandsstrategi som antagits av fullmäktige är målet att 90 procent av hushållen och företagen i kommunen bör ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 Mbit per sekund senast år 2020. Genom samverkansavtalet kommer kommunen redan inom de närmsta två åren att nå en tillgång på 65 procent. Det kan jämföras med tillgången idag, som ligger på 13 procent.

- Vi har en mycket hög ambitionsnivå och har lagt in en extra hög växel för att få fart i utbyggnaden. Samarbetet är långsiktigt och gäller både tätort såväl som landsbygd. En utbyggnadsplan kommer att tas fram i dialog med Telia för att så många som möjligt i kommunen ska kunna dra fördel av digitaliseringens möjligheter, säger Ann-Charlotte Lind, samhällsbyggnadschef.


Byggnation i tätorterna påbörjas redan 2016

Genom avtalet kommer byggnationen i tätorterna påbörjas under 2016. Alla tätorter i kommunen, Bollebygd, Olsfors, Hultafors och Töllsjö, kommer att få tillgång till fiber senast 2017. Utanför tätorterna och på landsbygden krävs privata initiativ i form av att bilda intresseföreningar eller fiberföreningar för att få tillgång till fiber. Fiber ger ökade möjligheter till snabbare bredband på upp till 1000 Mbit per sekund. För Bollebygds kommun har det varit viktigt att få en helhetslösning så att hela kommunen kan få en infrastruktur med hög kapacitet och Telia äger både fiber-, koppar- och mobilnät i kommunen.

- På sikt kommer fibernät att ersätta kopparnätet, vilket innebär att hushåll och företag får tillgång till ett snabbare och stabilare bredband i stora delar av kommunen. Vår ambition är att 100 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till bredband med 1000 Mbit per sekund. Ett väl utbyggt fibernät är även en förutsättning för ett snabbare och stabilare mobilnät, säger Per Hagehammar, bredbandssamordnare.


Texten hämtad från Bollebygds kommuns hemsida.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com