« Föreg. Nästa »

Kommunen tecknar samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut fibernätet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Videoinslag från måndagens presskonferens angående byggandet av fibernät i Bollebygds kommun

Kommunen tecknar samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut fibernätet


Christer Falk 2015-09-21

Bollebygds kommun har tecknat ett samverkansavtal med Telia som kommer att bygga ut ett öppet fibernät i kommunen. Möjligheten för invånare och företagare att ha tillgång till ett snabbt och stabilt bredband är en strategiskt viktig fråga för kommunen.


Tillgången till bredband kommer öka i snabb takt

I den bredbandsstrategi som antagits av fullmäktige är målet att 90 procent av hushållen och företagen i kommunen bör ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 Mbit per sekund senast år 2020. Genom samverkansavtalet kommer kommunen redan inom de närmsta två åren att nå en tillgång på 65 procent. Det kan jämföras med tillgången idag, som ligger på 13 procent.

- Vi har en mycket hög ambitionsnivå och har lagt in en extra hög växel för att få fart i utbyggnaden. Samarbetet är långsiktigt och gäller både tätort såväl som landsbygd. En utbyggnadsplan kommer att tas fram i dialog med Telia för att så många som möjligt i kommunen ska kunna dra fördel av digitaliseringens möjligheter, säger Ann-Charlotte Lind, samhällsbyggnadschef.


Byggnation i tätorterna påbörjas redan 2016

Genom avtalet kommer byggnationen i tätorterna påbörjas under 2016. Alla tätorter i kommunen, Bollebygd, Olsfors, Hultafors och Töllsjö, kommer att få tillgång till fiber senast 2017. Utanför tätorterna och på landsbygden krävs privata initiativ i form av att bilda intresseföreningar eller fiberföreningar för att få tillgång till fiber. Fiber ger ökade möjligheter till snabbare bredband på upp till 1000 Mbit per sekund. För Bollebygds kommun har det varit viktigt att få en helhetslösning så att hela kommunen kan få en infrastruktur med hög kapacitet och Telia äger både fiber-, koppar- och mobilnät i kommunen.

- På sikt kommer fibernät att ersätta kopparnätet, vilket innebär att hushåll och företag får tillgång till ett snabbare och stabilare bredband i stora delar av kommunen. Vår ambition är att 100 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till bredband med 1000 Mbit per sekund. Ett väl utbyggt fibernät är även en förutsättning för ett snabbare och stabilare mobilnät, säger Per Hagehammar, bredbandssamordnare.


Texten hämtad från Bollebygds kommuns hemsida.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com