« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 277 i bränsleranking– Bilisterna i Bollebygd kan spara 701 000 kronor på rätt däcktryck


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 277 i bränsleranking
– Bilisterna i Bollebygd kan spara 701 000 kronor på rätt däcktryck


Christer Falk 2013-04-14


Bilisterna i Bollebygd använder i genomsnitt 1 048 liter bensin och diesel per år. Det placerar Bollebygd på plats 277 i Statoils kommunranking, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel. Den 15 april är sista dagen att ta av dubbdäcken inför sommaren. Om alla bilister i Bollebygd samtidigt passar på att kontrollera däcktrycket kan de tillsammans spara 701 000 kronor per år genom minskad bränsleförbrukning. Dessutom minskas de klimatpåverkande utsläppen. 

– Efter den här kalla vintern och våren är det viktigt för alla bilister att kolla däcktrycket, även för de som inte byter däck. Rätt lufttryck i däcken är ett enkelt sätt att spara pengar och samtidigt minska sin klimatpåverkan, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Med rätt däcktryck drar bilen i genomsnitt 3 procent mindre bränsle. Den 15 april är sista dagen inför sommaren som det är tillåtet att köra med dubbdäck, så länge det inte råder vinterväglag. Att använda dubbdäck på sommarväglag sliter på vägarna, försämrar vägmiljön och leder också till mer partiklar. För att få rätt lufttryck i däcken bör bilisterna i samband med däckbytet kontrollera däcktrycket.

– Ju högre drivmedelspris desto mer kan man som bilist spara på att ha rätt däcktryck. Därför bör man ta för vana att regelbundet kontrollera däcktrycket, helst vid varannan tankning, säger Anders Huss.

Med sin förbrukning av i genomsnitt 1 048 liter bensin och diesel hamnade bilisterna i Bollebygd på plats 277 i Statoils kommunranking, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel. Bollebygd faller på listan jämfört med föregående år då kommunen låg på plats 276

Den genomsnittliga förbrukningen i hela landet uppgick till 976 liter. Rankingen av samtliga kommuner baseras på SCB:s statistik över bensin- respektive dieselförbrukning per medelbil år 2011, med hänsyn till bilinnehav fördelat på bilmodeller, bilmodellernas förbrukning per mil och körsträckor per bilmodell. Statoil har med detta underlag rankat samtliga kommuner.

Beräkningarna om besparingar vid rätt däcktryck, som är utförda av Statoil, är baserade på tidigare genomförda undersökningar som visar att en tredjedel av alla svenska bilister kör med för lågt lufttryck i minst ett av sina däck.

Hela listan med samtliga kommuner i riket

Så här har vi räknat: Bränslebesparingen vid rätt lufttryck har beräknats genom att multiplicera SCB:s uppgift om genomsnittlig bränsleförbrukning med den av Trafikverket antagna besparingen på 3 procent, samt med antalet bilar i kommunen och andel bilar som antas ha för lågt däcktryck. Här antas att andelen bilar med för lågt däcktryck är lika stor (32 procent) i hela landet. Bränslebesparingen för bensin respektive diesel har därefter multiplicerats med det genomsnittliga bensinpriset (14,98 kr/litern) och dieselpriset (14,81 kr/litern) under 2012.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com