« Föreg. Nästa »

Bollebygd bäst i Västra Götalands län och på plats 10 i landet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Svenskt Näringsliv om företagsklimatet i landets kommuner

Bollebygd bäst i Västra Götalands län och på plats 10 i landet


Christer Falk 2006-05-08

Christer Johansson vid blombuketten från Svenskt Näringsliv.
Christer Johansson vid blombuketten från Svenskt Näringsliv.

För fjärde året  i rad klättrar Bollebygds kommun på  rankinglista över bra företagsklimatet i landets kommuner. Rankinglistan presenteras av Svenskt Näringsliv. - Enligt Svenskt Näringslivs rankinglista har vi det bästa företagsklimatet i hela Västra Götaland och vi ligger på plats 10 i hela landet, konstaterar kommunalrådet Christer Johansson (m) i samband med att Peter Gaestadius från Svenskt Näringsliv hälsar på i kommunen med besked om den fina placeringen.

Ranking
Som underlag i den ranking som Svenskt Näringsliv genomför varje år när det gäller företagsklimatet i landets kommuner finns tre viktiga delar.
-Vi bygger undersökningen på basfaktorer, enkätsvar och respektive kommuns företagares samanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen, berättar Peter Gaestadius som är biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götalands län.

200 företag
I Bollebygds kommun vände sig Svenskt Näringsliv till 200 företagare som fick svara på en enkät om attityder, tillgång till kompetent arbetskraft, infrastruktur, kommunens service, kommunens regler och osund konkurrens.
-Svaren från företagarna i Bollebygd visar att man tycker att samarbetet med kommunen fungerar mycket bra. Jag tror också att den politiska enighet som kommunen visar utåt när det gäller företagandet och företagsklimatet gynnar kommunen. Självklart och förhoppningsvis förs det politiska diskussioner i kommunen men enigheten utåt är viktig. Vi är också övertygade om att det i många fall enkla men effektiva sättet att möta företagarna i kommunen via frukostträffar är bra, menar Gaestadius som även trycker på att kommunen möter sina företagare och medborgare med klara och snabba beslut.

Tillsammans
När kommunalrådet Christer Johansson får frågan varför han tror Bollebygd ligger i topp i länet så håller han i mångt och mycket med Peter Gaestadius.
-Jag tycker att vi är lyhörda och ställer upp så gått vi kan och vad regelverkt tillåter. Jag tycker också att företagarna själva har stor del i vår framgång. För framgången bygger ju på ett fruktbart samarbete, menar Christer Johansson.

Bollebygdsanda
Under bollebygdsnyheters samtal med Christer Johansson gör han gärna jämförelser med Gnosjöandan.
-Jag är övertygad om att det finns en Bollebygdsanda som vi ska vara rädda om och försöka bygga vidare på. Ingen har väl undgått att det är hett i kommunen just nu. Här byggs bostäder, BollebygdsHus är igång med sitt nybygge intill motorvägen och mer lär det bli, säger Christer Johansson som nu ser ännu ljusare på framtiden.


Peter Gaestadius är biträdande regionchef hos Svenskt Näringslivs västra region och var den som hälsade på i Bollebygd och lämnade över det glada beskedet om länets bästa företagsklimat.
Peter Gaestadius är biträdande regionchef hos Svenskt Näringslivs västra region och var den som hälsade på i Bollebygd och lämnade över det glada beskedet om länets bästa företagsklimat.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com