« Föreg. Nästa »

Bilisterna i Bollebygd kan spara 510 000 kronor på rätt däcktryck


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Dags för sommardäck:

Bilisterna i Bollebygd kan spara 510 000 kronor på rätt däcktryck


Christer Falk 2010-04-09

Den 15 april är sista dagen att ta av dubbdäcken inför sommaren. Om alla bilister i Bollebygds kommun samtidigt passar på att kontrollera däckens tryck kan de tillsammans spara 510 000kronor per år i minskad bränsleförbrukning. Dessutom minskar klimatpåverkande utsläpp med 90 ton koldioxid. Det visar beräkningar gjorda av Statoil och Trafikverket

– Rätt lufttryck i däcken är ett enkelt sätt att minska sin klimatpåverkan. Bilen drar i genomsnitt tre procent mindre bränsle med rätt däcktryck, något som både sparar klimatet och pengar, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Att köra med för lågt däcktryck kostar i genomsnitt en bilägare cirka 430 kronor extra om året och det ökar bilens utsläpp med omkring 80 kilo koldioxid per år. I år är det redan den 15 april som är sista dagen inför sommaren som det är tillåtet att köra med dubbdäck, så länge det inte råder vinterväglag. För att upprätthålla rätt lufttryck i däcken bör bilisterna i samband med däckbytet, och regelbundet under året, kontrollera däcktrycket.

– En viktig faktor för både trafiksäkerhet och miljöpåverkan är rätt lufttryck i däcken. Bilisterna bör passa på att kontrollera trycket när de byter från vinterdäck till sommardäck. Men det är viktigt att kontrollera det regelbundet, helst vid varannan tankning. Däcktrycket sjunker ganska snabbt, vilket dels kan äventyra säkerheten, dels öka bränsleförbrukningen och därmed utsläppen av koldioxid, säger Gugge Häglund, nationell projektledare för sparsam körning på Trafikverket (tidigare Vägverket).

Beräkningarna, som är utförda av Statoil och Trafikverket, är baserade på stickprovsmätningar utförda av kampanjen Däckrazzia. Mätningarna visar att 27 procent av bilarna i Sverige körs med för lågt lufttryck i något av däcken och att sju av tio bilister inte vet när de senast kollade däcktrycket. Däckrazzia utför årliga mätningar av bland annat däcktryck och mönsterdjup och är ett samarbete mellan Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschens Informationsråd och Trafikverket.
Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com