« Föreg. Nästa »

Premiär – för mötesplatsen Knutpunkten


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Premiär
– för mötesplatsen Knutpunkten


Christer Falk 2017-03-08


Klockan fyra i eftermiddags öppnades dörrarna till den nya mötesplatsen i Bollebygd.
– Vi kommer att kalla den för Knutpunkten och här är det meningen att alla ska vara välkomna, säger Niklas Herneryd som har ansvaret för flyktingguider och språkvänner i Bollebygds kommun.


Verksamheten vid Knutpunkten, som håller till i Stationshuset mitt i centrala Bollebygd, kommer att hålla öppet varje onsdag mellan 16.00-19.00.
– Den verksamhet som kommer att fylla Knutpunkten bygger på vad gästerna har för önskemål och idéer, menar Niklas som premiärdagen kunde glädjas åt att många intresserade kom.

 

Teman
Eftersom Niklas har ansvaret för flyktingguider och språkvänner faller det sig naturligt att verksamheten har sin grund i att föra samman gamla Bollebygdsbor med nya Bollebygdsbor.
– Vi som bor och verkar här i Bollebygd har mycket att lära av våra nya invånare samtidigt som vi naturligtvis har mycket att dela med oss av till dem. Därför kommer vi att uppmuntra till temakvällar där vi tillsammans med besökarna bjuder in politiker, företagare, föreningar. Det är också öppet för vem som helst att komma hit och berätta som just sin verksamhet, säger Niklas Herneryd.

 

Språkträning och fika
Under premiärkvällen ägnade Rolf Andersson en del av tiden åt att hjälpa ett par killar från Afganistan med svenskan. Ali Karimi och Bagher Mahdipor har kommit en bit på väg med svenskan – men vill hela tiden bli ännu bättre.

 

Många anmälningar
Intresset för att vara med och bidra med sin insats som flyktingguid och språkvän har visat sig vara riktigt bra.
– Vi har fått in 46 anmälningar och dessa är fördelade på 28 med svensktalande bakgrund och 18 med annan språklig bakgrund än de svenska, berättar en nöjd Niklas Herneryd och tillägger.
– Finns det fler som är intresserade så nås jag via Bollebygds kommuns växel.

 

 


Bagher Mahdipor och Ali Karimi från hjälp med svenskan av Rolf Andersson.
Bagher Mahdipor och Ali Karimi från hjälp med svenskan av Rolf Andersson.


Jaber Smari och Abir Alshik kom till Bollebygd från Syrien 2014. Här tillsammans med Niklas Herneryd som bland annat ansvarar för mötesplatsen Knutpunkten i Stationshuset i Bollebygd.
Jaber Smari och Abir Alshik kom till Bollebygd från Syrien 2014. Här tillsammans med Niklas Herneryd som bland annat ansvarar för mötesplatsen Knutpunkten i Stationshuset i Bollebygd.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com