« Föreg. Nästa »

Bollebygdstjej blir pilot…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygdstjej blir pilot…


Christer Falk 2008-08-24

Emelie Sellgren har nu packat för några års studier i Västerås.
Emelie Sellgren har nu packat för några års studier i Västerås.

Måndagen den 18 augusti gjorde Emelie Sellgren sin första dag på skolan som ska utbilda henne till pilot. AnnonsMarknan träffade den blivande piloten några dagar innan hon lämnade Bollebygd för några års studier vid Aviation Collage of Sweden i Västerås.

-Det här har jag drömt om länge, säger Emelie och berättar att hon har en kompis vars pappa är pilot. Han hade väl hört att jag drömt om att bli pilot och tipsade om skolan som utbildar piloter i Västerås och Arvidsjaur.

NV-linjen
När Emelie sökte till Hulebäcksgymnasiet för dryga året sedan valde hon den naturvetenskapliga linjen. Ett viktigt val.
-När jag fick tipset om pilotutbildningen så visade det sig att jag valt rätt linje. Ett av kraven är att man ska läsa NV-linjen på gymnasiet.

500 sökande
Till pilotutbildningen som börjar med att man läser årskurserna två och tre på NV-linjen vid pilotskolan sökte 500 ungdomar.
-Skolan är rikstäckande så elever från helan landet söker den här utbildningen. Trettio av alla oss som sökte antas till utbildningen.

Många tester
När den första gallringen bland de 500 sökande var klar var Emelie en av de 70 som kallades till tester och intervjuer i Stockholm.
-Många av testerna var mycket tuffa. Det handlade exempelvis om att göra många saker på en gång, hålla ordning på tider och samtidigt svara på många kluriga frågor – på engelska.
När testerna var klara och psykologerna sagt sitt tillhörde Emelie en av de 30 som blev antagna till den eftertraktade utbildningen.

Upp till mig
-Jag blev naturligtvis jätteglad när jag fick beskedet om att jag blev antagen till utbildningen. Nu är det upp till mig att ta tillvara på det här tillfället och jag ska banne mig bli pilot, säger Emelie som är den allra första eleven från Hulebäcksgymnasiet som utbildar sig till pilot.

Två + tre
Under första delen av utbildningen kommer Emelie att ha tre dagar flygutbildning och två dagar kärnämnen på schemat. Lite senare växlar antalet dagar och hon får ägna sig åt flyget två dagar och kärnämnen i tre dagar.
-Vad jag vet så kommer vi att få flyga ganska snart. Och om allt går enligt planerna så ska det heller inte ta så lång tid innan jag får flyga själv, säger en förväntansfull och blivande pilot.

Drömmen
Några år fram i tiden hoppas Emelie att hon når drömjobbet som styrman på något av alla de flygplan som tar oss turister runt om i världen.
-Efter studenten om två år kan jag söka en tvåårig påbyggnadsutbildning som innebär att jag får lära mig att flyga tvåmotoriga plan. Sedan gäller det att skaffa sig så mycket flygerfarenhet som det bara går och försöka få arbete hos något av flygbolagen. Till en början handlar det om att bli andra pilot, säger Emelie som fått många uppmuntrande kommentarer om sitt utbildningsval och den styrka och skärpa som hon visat genom att ta sig ända fram till skolstarten på Aviation Collage of Sweden i Västerås. Grattis!

AnnonsMarknan
Artikeln är publicerad i AnnonsMarknan nr 13 2008

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com