« Föreg. Nästa »

Vad ska vi göra med oasen mitt i byn…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Vad ska vi göra med oasen mitt i byn…


Christer Falk 2011-09-04


Det är en fråga som ledningen för nybildade företaget Kvarteret Lyckebo AB ställer sig.
–Vi har självklart en och annan idé om hur vi skulle vilja förädla den fina fastighet som vi nu köpt. Men vi är också övertygade om att det finns idéer hos både gamla och nya Bollebygdsbor om hur vi på bästa sätt kan ta tillvara på fastigheten och oasen mitt i byn, säger Karin Eskilsby som är styrelseordförande i det nybildade företaget.

Det är kvartetten Karina Gustafson, Martin Backlund och Christer Nätt med Karin Eskilsby i spetsen som bildat bolag och köpt fastigheten Lyckebo i centrala Bollebygd. 

–Den tanke som redan nu finns i våra framtidsfunderingar är om någon skulle kunna tänka sig att driva exempelvis bed & breakfast, ett pensionat eller något liknande i fastigheten. Men det är än så länge bara en första tanke, säger Karina Gustafson.
Tillsammans med delägarna i företaget har hon ägnat en hel del tid åt att röja upp i trädgården runt det stora grå huset.
–Det här är en oas mitt i byn. En fantastisk trädgård med berså och massor av fruktträd, fortsätter Karina.

106 år gammalt
Lyckebo byggdes redan 1905 och har sparsamt renoverats genom åren.
–Det lär ha varit det första huset i Bollebygd som hade indraget vatten även om det innebar att vattnet pumpades upp till en tank på översta våningen. Därifrån fick vattnet rinna av sin egen kraft till de kranar som fanns i våningarna under, berättar Karin Eskilsby.

Något som Bollebygdsborna gillar
Hos kvartetten bakom Kvarteret Lyckebo finns ambitionen att försöka skapa något som Bollebygdsborna kan tycka om och ha nytta av i framtiden.
–l den ambitionen finns ju detta med någon form av näringsställe med övernattningsmöjligheter. Övernattningsmöjligheter saknas i Bollebygd. Vi vet att många företag idag tvingas ordna boende åt exempelvis kunder på annan ort än här i Bollebygd –det är ju synd, menar Karin Eskilsby.

Enormt hus
Efter en guidad rundvandring i det grå huset bakom de stora träden längs Kungsbackavägen är det lätt att förstå Gustafsons och Eskilsbys entusiasm. Huset är gammalt med massor av rum, massor av utrymmen som säkert kan bjuda både utvecklingsmöjligheter och trivsel på samma gång. En bra bit över 400 kvadratmeter boendeyta lär rymmas i fastigheten.

Industrimark
I den detaljplan som idag finns över fastigheten är den norra delen klassad som industrimark.
– Det vill vi ändra på och här har vi redan fått positivt mottagande från kommunens sida. På den här delen av fastigheten finns det möjlighet för både bostäder och kommersiella lokaler, men som sagt, än så länge handlar det om tankar, menar Karina som nu gärna tar emot idéer om ”oasens” framtida liv.
–Liv är ett bra ord – vi vill att området ska bli en uppskattad del av Bollebygds centrum. Men hur det ska vi fundera på och har ni idéer – skicka förslagen till cfproduktion@telia.comVi tar gärna emot förslag på hur vi på bästa sätt ska göra något bra av Lyckebo, säger Karina Gustafson och Karin Eskilsby.
Vi tar gärna emot förslag på hur vi på bästa sätt ska göra något bra av Lyckebo, säger Karina Gustafson och Karin Eskilsby.


Drygt 400 kvadratmeter rymmer det stora huset mitt i byn
Drygt 400 kvadratmeter rymmer det stora huset mitt i byn


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com