« Föreg. Nästa »

Bollebygd har tagit emot sina första ensamkommande ungdomar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd har tagit emot sina första ensamkommande ungdomar


Christer Falk 2014-02-14

I början av februari tog kommunen emot sina första sex ensamkommande asylsökande ungdomar. Det är sex pojkar i åldrarna 15-17 år som kommer från Afghanistan och Eritrea.
–  Nu pågår arbetet med att skapa en relation till ungdomarna, undersöka vilka resurser och behov de har. Vi lägger stor vikt vid ett bra mottagande, säger Maria Degerman, chef för individ och familjeomsorgen i Bollebygd.


Sedan den 1 februari i år har kommunen en överenskommelse med Migrationsverket om att anordna sex boendeplatser för ensamkommande asylsökande pojkar mellan 15-17 år. Varje år kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl. Behovet av boenden för dessa barn är stort och efter att riksdagen fattat beslut om en lagändring är alla landets kommuner skyldiga att ta emot dem på ett bra sätt och att ordna med boende.


Inget boende i Bollebygd
De sex pojkarna har fått asylboenden, som är bemannade med personal dygnet runt. Eftersom det inte finns något sådant boende i Bollebygd, köper kommunen platser i andra kommuner.
– För närvarande har vi våra asylplatser i Göteborgs och Marks kommuner, säger Maria Degerman.


Ersättning från staten
Kommunen får en statlig ersättning på en halv miljon kronor per år för att ta emot de asylsökande ensamkommande pojkarna. Utöver det får kommunen en ersättning för varje plats med 1900 kronor per plats och dygn om en ungdom är placerad i boendet, eller 1600 kronor per plats och dygn om platsen inte är belagd. När en plats blir ledig kan Migrationsverket anvisa ytterligare asylsökande pojkar till kommunens boendeplatser.
– Vårt arbete inriktar sig nu på att planera för uppbyggnad av boenden i kommunen då statens intentioner är att ungdomarna ska integreras i den kommun som har ansvaret för dem, säger Maria Degerman.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com