« Föreg. Nästa »

Bollebygd har tagit emot sina första ensamkommande ungdomar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd har tagit emot sina första ensamkommande ungdomar


Christer Falk 2014-02-14

I början av februari tog kommunen emot sina första sex ensamkommande asylsökande ungdomar. Det är sex pojkar i åldrarna 15-17 år som kommer från Afghanistan och Eritrea.
–  Nu pågår arbetet med att skapa en relation till ungdomarna, undersöka vilka resurser och behov de har. Vi lägger stor vikt vid ett bra mottagande, säger Maria Degerman, chef för individ och familjeomsorgen i Bollebygd.


Sedan den 1 februari i år har kommunen en överenskommelse med Migrationsverket om att anordna sex boendeplatser för ensamkommande asylsökande pojkar mellan 15-17 år. Varje år kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl. Behovet av boenden för dessa barn är stort och efter att riksdagen fattat beslut om en lagändring är alla landets kommuner skyldiga att ta emot dem på ett bra sätt och att ordna med boende.


Inget boende i Bollebygd
De sex pojkarna har fått asylboenden, som är bemannade med personal dygnet runt. Eftersom det inte finns något sådant boende i Bollebygd, köper kommunen platser i andra kommuner.
– För närvarande har vi våra asylplatser i Göteborgs och Marks kommuner, säger Maria Degerman.


Ersättning från staten
Kommunen får en statlig ersättning på en halv miljon kronor per år för att ta emot de asylsökande ensamkommande pojkarna. Utöver det får kommunen en ersättning för varje plats med 1900 kronor per plats och dygn om en ungdom är placerad i boendet, eller 1600 kronor per plats och dygn om platsen inte är belagd. När en plats blir ledig kan Migrationsverket anvisa ytterligare asylsökande pojkar till kommunens boendeplatser.
– Vårt arbete inriktar sig nu på att planera för uppbyggnad av boenden i kommunen då statens intentioner är att ungdomarna ska integreras i den kommun som har ansvaret för dem, säger Maria Degerman.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com