« Föreg. Nästa »

Bollebygds bilister körde mer bil under 2008


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds bilister körde mer bil under 2008


Christer Falk 2009-07-19

Bilisterna i Bollebygd körde under 2008 i genomsnitt 1617 mil, en ökning med 8,2 procent jämfört med föregående år. Det framgår av ny statistik från Statistiska Centralbyrån som nu presenteras av Statoil. Den genomsnittliga körsträckan för alla bilar i Sverige år 2008 var 1518 mil, en ökning med 3,1 procent.


Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bilisterna i Bollebygd minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka 10 procent, enligt Vägverket. Det motsvarar årligen cirka 1670 kronor och 307 kilo koldioxid per kommuninvånare, enligt Statoils beräkningar.

- Sammantaget kan bilisterna i Bollebygd spara cirka 6 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Statoil medverkar och informerar i olika kampanjertill bilister om hurde kan köra på ett sparsamt sätt.

- Vi vill hjälpa bilisten att minska sin klimatpåverkan på flera sätt. Ett sätt är att lära sig köra sparsamt, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt.

I riksdagens nya klimatstrategi betonas vikten av information om sparsam körning. Vägverket kommer därför att få i uppdrag av regeringen att utreda hur ett system för att stödja privatpersoners utbildning i sparsam körning kan utformas.

Med hjälp av sparsam körning kan man minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man sparaytterligare cirka 3 procent.Den som dessutom sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

Tio tips för att minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan:
1. Utför service på din bil och kontrollera oljenivån regelbundet
2. Kontrollera lufttrycket i däcken varje månad
3. Avlägsna onödig vikt från bagageutrymmet eller baksätena
4. Stäng dina fönster, speciellt vid högre hastigheter, och ta bort tomma takräcken
5. Använd bara luftkonditioneringen när den verkligen behövs
6. Börja köra snarast efter att motorn startats och stäng av motorn när du står still i mer än en minut
7. Kör med rimlig hastighet och kör framför allt jämnt
8. Växla så tidigt som möjligt när du accelererar
9. Försök förutsäga trafikflödet
10. Fundera på om du kan samåka till arbetet eller på fritiden

Så här har vi räknat: Vi har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i den svenska bilparken och bränslepriser i juni. Den redovisade besparingen utgör tio procent av den beräknade årskostnaden och de beräknade koldioxidutsläppen.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com