« Föreg. Nästa »

Trollmakarna lockade flest besökare


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Trollmakarna lockade flest besökare


Christer Falk 2006-11-05


Vid vägs ände tar trollskogen vid. Trollskogen i det här fallet går under namnet Stennabben och ligger i Bollebygds kommuns allra nordligaste hörn. -Någon kilometer norrut så passerar vi kommungränsen, säger Tomas Axelsson som tillsammans med sin fru Ellen ägnar hela sin fritid åt att skapa unika troll.

När Bollebygds Kulturförening arrangerade konstvandring en helg i september var Trollmakarna en av utställarna och hit till trollskogen kom de flesta besökarna.
-Vi hade ungefär 150 besökare under de två dagarna. Ett intresse som vi inte alls räknat med, säger Ellen Axelsson.

Fyra år
I fyra år har paret jobbat med sina troll och inspiration hämtar de från Johan Bauer.
-Vi bor ju mitt i trollskogen så vägen från vårt moderna liv till livet i trollskogen är inte så lång, menar Ellen som svarar för att trollen får ansikten, kläder medan Tomas svarar för byggandet av kroppen och ser till att alla trädetaljer tar form.

Troll och vättar
Det hela började med att paret försökte sig på att göra några troll som de själva skulle ha.
-Vi fastnade på nåt sätt för det här hantverket. Jag har under många år målat en del olja men när vi såg trollen växa fram så bestämde vi oss för att det här skulle vi jobba vidare med. Och så blev det, säger Ellen.
-Jag hade aldrig sysslat med nåt liknande men vi upptäckte också att det mesta som behövdes för att skapa de här trollen och vättarna fanns på våra marker, fyller Tomas i och kanske var det en av anledningarna till att paret valde att jobba vidare med sina troll.

Hantverk
En del i Tomas och Ellens trollframställning är att de samtidigt håller igång gamla hantverk.
-Vi spinner allt garn för hand, vi tovar ullen och färgar garnet på gammalt vis, berättar Ellen som också formar ansikten, händer och fötter i keramiklera.
-Självklart kommer garnet och ullen från egna får, men keramikleran måste vi köpa, säger Tomas som bränner ansikten, händer och fötter i egen ugn.

Unika troll
Trollen som Ellen och Tomas ger liv är unika.
-Inget troll är det andra likt. Och alla är döpta med egna namn och nummer, berättar Tomas och fortsätter.
- När lagret av troll och vättar började ta lite för stor plast kom tanken om att försöka sälja våra verk. Därför åker vi på en del hantverksmässor och marknader. Vi är också med i ett hantverkskooperativet Flitiga Lisa i Alingsås. Men än så länge säljer vi inte till några affärer – och en av anledningarna är att våra troll är och ska vara unika även i framtiden.
-Några serier av Vasspip och Lilleflöjt kommer vi aldrig att tillverka, säger Ellen och Tomas höjer blicken från den lilla träsko han täljer och nickar instämmande.

Mitt i trollskogen tillverkar Tomas och Ellen Axelsson sina unika troll.
Mitt i trollskogen tillverkar Tomas och Ellen Axelsson sina unika troll.


Tomas och Ellen Axelsson med ett av de unika troll de tillverkar och säljer.
Tomas och Ellen Axelsson med ett av de unika troll de tillverkar och säljer.


Ellen Axelsson med garn som färgats på gammalt vis.
Ellen Axelsson med garn som färgats på gammalt vis.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com