« Föreg. Nästa »

Bollebygd på tredje plats i index över bilars klimatpåverkan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på tredje plats i index över bilars klimatpåverkan


Christer Falk 2009-10-18

Bollebygds kommun hamnar på tredje plats bland Sveriges 290 kommuner i ett index över nya bilars klimat påverkan. Utsläppen från de nya bilar som registrerades i Bollebygd under det första halvåret 2009 minskade med 10,0procent jämfört med helåret 2008. 19,0procent av de nya bilarna var etanolbilar, en minskning från20,8 procent under 2008.

I onsdags presenterade Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket sitt återkommande index över nya bilars klimatpåverkan. Nu förmedlar Statoil resultatet för Sveriges samtliga kommuner.
– Klimatfrågan är viktig även för bilister. Det är mycket positivt att utsläppen från de nya bilarna i Bollebygdfortsätter att minska, säger Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig på Svenska Statoil.

Med utsläpp av 148 gram koldioxid per kilometer
hamnar Bollebygds kommun på tredje plats (plats40år 2008) i en jämförelse mellan alla Sveriges 290 kommuner. På första plats, med lägst utsläpp, hamnar bilköparna i Lekeberg (142 g/km), medan de bilar som registrerades i Burlöv släpper ut allra mest (192 g/km). I genomsnitt släpper de nya bilarna i Sverige ut 169 gram per kilometer.

Beräkningarna baseras på den offentliga statistiken över utsläpp från nya bilar och tar inte hänsyn till klimatnyttan med de bilar som kan drivas med etanol och gas.

Sverige har den mest bränsleslukande bilparken i EU och koldioxidutsläppen för nya bensin- och dieselbilar ligger fortfarande bland de högsta.

Samtidigt som Statoil satsar på tankställen för etanoldrivmedlet E85 vill företaget också snabbt öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel.

– Ett effektivt sätt att minska trafikens klimatpåverkan är att öka låginblandningen av etanol i bensin, från dagens fem till tio procent. EU har gett klartecken och nu måste den svenska regeringen agera för att möjliggöra denna låginblandning så snart som möjligt, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Svenska Statoils försäljning av etanol uppfyller StatoilHydrokoncernens hållbarhetskrav som ställer krav på koldioxidreduktion, goda arbetsförhållanden och antikorruption.

Fakta om de 58 bilar som första halvåret 2009 nyregistrerades i Bollebygds kommun (siffror för 2008 inom parentes):

-31,0(39,6) procent drivs med bensin och släpper i genomsnitt ut147,2gram koldioxid per kilometer*
-48,3(39,6) procent drivs med diesel och släpper i genomsnitt ut138,2(156,6) gram koldioxid per kilometer
-19,0(20,8) procent kan drivas med etanol
-1,7(0,0) procent kan drivas med fordonsgas
-0,0(0,6) procent var särskilt bränsleslukande bilar (över 250 gram/kilometer)
-27,6(16,4) procent var särskilt bränslesnåla bilar (högst 120 gram/kilometer)

*Utsläpp från bilar som enbart kan drivas med bensin har inte särredovisats på jämförbart sätt tidigare år. Angivna värden inkluderar elhybrider.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com