« Föreg. Nästa »

500 nya bostäder


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Inom rimlig tid

500 nya bostäder


Christer Falk 2010-05-03


I Bollebygd planeras för 500 nya bostäder. En del av planerna är godkända och klara och en del jobbar man med. –Vi har förfrågningar från både stora och små byggentreprenörer som vill bygga här i Bollebygd. Därför jobbar vi så snabbt vi kan och demokratin tillåter, säger Michaela Kleman, kommunarkitekt och planchef i kommunen.

Michaela Klemans bord är belamrat med pärmar och ritningar.
–Vi har en hel del planer klara för bygg, säger Kleman och börjar räkna.
På Wernergårdstomten är idag fyra hus på plats, det ska bli nio. I Rinna kommer 21 + 11 hus att byggas, idag är två på plats.
Utöver dessa två områden som Michaela Kleman nämner börjar bostadsrätterna i nybyggda Eken mitt i Bollebygd att bli färdiga. Första inflyttning blir i maj.

Betongbacken
I backen ner mot Shell är det nu klart för byggstart.
–Det är planerat för 24 lägenheter. Strandh kommer att bygga och de planerar även för att bygga där idag Malmgården står. Där blir det ett tiotal lägenheter. Och Strandhs bygger hyresrätter.
Vad gäller Östra Skräddargårdshöjd så är planeringsjobbet i full gång.
–Vi vet inte när det blir klart för byggstart men det är planerat för 80 lägenheter. Villor och eventuellt något flerfamiljshus. Dessutom har vi börjat jobba med Skattegårdstomten mittemot Bollegården. Där finns idag barnomsorgen i tillfälliga baracker, berättar Michaela Kleman vidare.

Varpås
Planeringsarbete är även igång för Varpåsområdet och där ligger det stora antalet lägenheter.
–300 bostäder i olika former. Villor och flerfamiljshus och till det lägger vi det område i centrala Bollebygd, Galgbacken som Bollebygdshus har köpt och vill bebygga, informerar Michaela Kleman som sedan rynkar pannan och tar upp de byggplaner som just nu är överklagade.

Tyftet
Det är många som står i kö och vill bygga i Bollebygd. Många av dem hade hoppats på att tomterna på Tyftet skulle släppas och bebyggas.
–Här har vi en överklagning som i värsta fall kommer att försena starten med cirka två år. Vi förhandlar med de som överklagat och hoppas att vi ska kunna komma överens. Men alla har ju rätta att överklaga, säger Michaela som också berättar om den överklagan som kommit in och handlar om en gångväg i anslutning till det LLS-boende som ska byggas i närheten av Krafthuset i Bollebygd.
–Här kommer förmodligen kommunen att ge ett tillfälligt bygglov för att vi ska komma igång.

Töllsjö
I Töllsjö finns idag fem tomter klara för att bebyggas.
–Och mellan skolan och HSB-husen planeras för villor eller flerfamiljshus, säger Michaela som fortsätter att berätta om att några byggplaner inte finns i Olsfors eller Hultafors just nu.
–De tre tomterna som länge fanns till salu i Olsfors är nu både sålda och bebyggda.

Industrimark
När det gäller den återkommande frågan om industrimark så pågår en tvist kring den mark vid Grönkullen som kommunen köpte upp med förtursrätt.
–Det ärendet ligger nu i hovrätten - vi väntar med spänning på hur utslaget blir, säger Michaela Kleman och dyker ner ibland pappren på skrivbordet igen.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com