« Föreg. Nästa »

Mönster från Bollebygd syns i hela Europa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Mönster från Bollebygd syns i hela Europa


Christer Falk 2012-04-14


I drygt fem år har Helén Olsson från Olsfors designat mönster som nu finns på tyger i de flesta länder i Europa men också långt borta i Indien.

– Jag har arbetat med textilier under i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv, säger Helén när tidningen träffar henne i ett litet kontor i centrala Bollebygd.

 

Långt innan någon intresserade sig för Heléns mönster målade hon tavlor. Av en slump upptäcktes de här tavlorna av några tyggrossister

– De tyckte om mina tavlor och uppmanade mig att försöka designa mönster till tyger. Och som man brukar säga – på den vägen är det, fortsätter Helén.

 

Textilhögskolan

En gång ville Helén bli textilekonom men kom inte in på utbildningen. Istället blev det handel med textilier och i samband med det jobbet upptäckte en del tyggrossister hennes tavlor.

– Ibland blir det inte alls som man tänkt sig men riktigt bra ändå, säger Helén vars mönster finns på tyger runt om i Europa.

I de flesta fall så säljer Helén rättigheterna till sina mönster till olika tyggrossister.

–Sedan är det upp till dem att ta tillvara på rättigheterna till de olika mönstren. De företag som köper av mig är så pass stora att de kan trycka upp minst 3000 meter tyg av ett mönster. De volymerna behövs för att det ska bli ekonomi i mönstret, berättar Helén vidare.

 

Export

Heléns mönster går även på en form av export.

–Jag har vid ett antal tillfällen sålt mina mönster direkt till företag i Spanien och Indien. Det är förstås spännande. Och förhoppningen är förstås att många ska trivas bland textilier med mina mönster.

 

Inspiration eller…

När vi kommer in på hur Helén får till sina mönster säger hon så här.

–Jag lever ju bland tyger, hör vad folk vill ha. Det innebär att jag alltid har med ett öga som tittar lite extra när jag exempelvis läser en tidning, ser på tv. Och så måste jag ju försöka hänga med i de trender som alltid finns. Det gäller helt enkelt att hänga med – ligga steget före alla andra. En annan viktig influens till nya mönster är självklart mina kunder. De har ofta en aning, en tanke om vad de vill ha. Och då gäller det för mig att lyssna in deras önskemål och göra några bra prover. Min syster Carola kommer också med ett och annat tips när det gäller hur mönstren ska se ut.

Hur lång tid tar det från att du säljer ett mönster till det att tyget är färdigt för att säljas?

–När det gäller mina kunder i Spanien och Indien så kan det ta mellan ett och ett och ett halvt år. Kunderna här i landet är lite snabbare, så mellan ett halvår upp till ett år brukar det ändå ta.

 

Produktion

Det är vid skissblocket som de allra flesta typer av mönster tar form.

–När jag hittat min idé så är det skissblocket som gäller. När skisserna är klara skannrar jag in skissen eller fotograferar av den. På de här sätten får jag in mina mönster i datorn och det är där jag färgsätter och färdigställer mönstret. Via en skrivare modell större kör jag fram prover på papper, prover som sedan mina tänkta kunder får ta sig en titt på.

Reser du runt i landet och säljer dina mönster?

–Jag lägger en del tid på att besöka kunder men några mässor har jag ännu inte varit på.


Efterfrågan

Ju fler mönster signerade Helén Olsson från Olsfors – ju fler kunder. Stämmer det?

–Visst är det så – blir någon nöjd så är det alltid några fler som blir intresserade och hakar på. Det är naturligtvis min förhoppning att ännu fler ska ta till sig mina mönster…, säger Helén Olsson som blev mönsterdesigner av nästan en slump.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com