« Föreg. Nästa »

Mönster från Bollebygd syns i hela Europa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Mönster från Bollebygd syns i hela Europa


Christer Falk 2012-04-14


I drygt fem år har Helén Olsson från Olsfors designat mönster som nu finns på tyger i de flesta länder i Europa men också långt borta i Indien.

– Jag har arbetat med textilier under i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv, säger Helén när tidningen träffar henne i ett litet kontor i centrala Bollebygd.

 

Långt innan någon intresserade sig för Heléns mönster målade hon tavlor. Av en slump upptäcktes de här tavlorna av några tyggrossister

– De tyckte om mina tavlor och uppmanade mig att försöka designa mönster till tyger. Och som man brukar säga – på den vägen är det, fortsätter Helén.

 

Textilhögskolan

En gång ville Helén bli textilekonom men kom inte in på utbildningen. Istället blev det handel med textilier och i samband med det jobbet upptäckte en del tyggrossister hennes tavlor.

– Ibland blir det inte alls som man tänkt sig men riktigt bra ändå, säger Helén vars mönster finns på tyger runt om i Europa.

I de flesta fall så säljer Helén rättigheterna till sina mönster till olika tyggrossister.

–Sedan är det upp till dem att ta tillvara på rättigheterna till de olika mönstren. De företag som köper av mig är så pass stora att de kan trycka upp minst 3000 meter tyg av ett mönster. De volymerna behövs för att det ska bli ekonomi i mönstret, berättar Helén vidare.

 

Export

Heléns mönster går även på en form av export.

–Jag har vid ett antal tillfällen sålt mina mönster direkt till företag i Spanien och Indien. Det är förstås spännande. Och förhoppningen är förstås att många ska trivas bland textilier med mina mönster.

 

Inspiration eller…

När vi kommer in på hur Helén får till sina mönster säger hon så här.

–Jag lever ju bland tyger, hör vad folk vill ha. Det innebär att jag alltid har med ett öga som tittar lite extra när jag exempelvis läser en tidning, ser på tv. Och så måste jag ju försöka hänga med i de trender som alltid finns. Det gäller helt enkelt att hänga med – ligga steget före alla andra. En annan viktig influens till nya mönster är självklart mina kunder. De har ofta en aning, en tanke om vad de vill ha. Och då gäller det för mig att lyssna in deras önskemål och göra några bra prover. Min syster Carola kommer också med ett och annat tips när det gäller hur mönstren ska se ut.

Hur lång tid tar det från att du säljer ett mönster till det att tyget är färdigt för att säljas?

–När det gäller mina kunder i Spanien och Indien så kan det ta mellan ett och ett och ett halvt år. Kunderna här i landet är lite snabbare, så mellan ett halvår upp till ett år brukar det ändå ta.

 

Produktion

Det är vid skissblocket som de allra flesta typer av mönster tar form.

–När jag hittat min idé så är det skissblocket som gäller. När skisserna är klara skannrar jag in skissen eller fotograferar av den. På de här sätten får jag in mina mönster i datorn och det är där jag färgsätter och färdigställer mönstret. Via en skrivare modell större kör jag fram prover på papper, prover som sedan mina tänkta kunder får ta sig en titt på.

Reser du runt i landet och säljer dina mönster?

–Jag lägger en del tid på att besöka kunder men några mässor har jag ännu inte varit på.


Efterfrågan

Ju fler mönster signerade Helén Olsson från Olsfors – ju fler kunder. Stämmer det?

–Visst är det så – blir någon nöjd så är det alltid några fler som blir intresserade och hakar på. Det är naturligtvis min förhoppning att ännu fler ska ta till sig mina mönster…, säger Helén Olsson som blev mönsterdesigner av nästan en slump.

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com