« Föreg. Nästa »

Två tunga företag under samma tak


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Två tunga företag under samma tak


Christer Falk 2010-09-29

Lars Larsson och Joacim Thorsson framför byggnaden som numera rymmer två tunga förtag.
Lars Larsson och Joacim Thorsson framför byggnaden som numera rymmer två tunga förtag.

Vi fortsätter att hälsa på hos företagare i Bollebygds kommun och den här gången har vi knackat på i nybygget vid gamla ”Skandiasten”, intill korsningen Kungsbackavägen och Rävlandavägen. Här finns nu Högsbols Montage AB och Thorssons Schakt AB under samma tak. Båda företagen jobbar inom bygg och anläggning. Och båda ser ljust på framtiden.

–Vi blev klara för ett år sedan med nybygget och flyttade direkt in med vår verksamhet här i fastigheten, berättar Joakim Thorsson som ägde nybygget fram till för några veckor sedan. Nu har hyresgästen Högsbols Montage AB köpt fastigheten och Joakim hyr för sin verksamhet. Och det är redan dags för utbyggnad.
–Vi ska bygga till en tvätthall för lastbilar och grävmaskiner, säger Lars Larsson, som äger Högsbols Montage och nu även industrifastigheten.

Thorssons Schakt AB arbetar med transporter och olika shaktningsuppdrag.
–Vi har två lastbilar och fem grävmaskiner/hjullastare och arbetar med alla former av anläggningsarbeten. Vägar, husgrunder och inte minst gräver för fjärrvärme, fortsätter Joakim som tycker att konjunkturen nu vänder och ser hoppfullt på framtiden.
–Vi tog oss igenom lågkonjunkturen på ett hyfsat sätt och har nu investerat i tre nya grävmaskiner. Ett måste om vi ska klara de miljökrav som dagens kund ställer.
Företaget sysselsätter idag åtta personer och därutöver arbetar man med underleverantörer .
–Vi arbetar i området Bollebygd, Borås, Mark, Alingsås och Göteborg. Ett område som börjar kännas hett och då kommer också jobben, menar Joakim som varit i branschen i många år.
–Det gäller att hela tiden göra bra jobb – då söker nya kunder upp oss och så har det fungerat hittills, säger Joakim Thorsson som ser mycket ljust på framtiden.

En våning upp
På andra våningen i nybygget håller Högsbols Montage AB till.
–Vi har ingen stor administration, det är jag och min sambo som huserar här uppe och för det mesta är jag på resande fot, säger Lars Larsson som är VD för företaget som arbetar med montage av byggelement runt om i landet
–Vi monterar bland annat de prefabricerde byggelementen som tillverkas av Skanska här i Bollebygd. Men vi arbetar i stort sett åt alla som tillverkar byggelement i den södra delen av Sverige. Vi monterar från Skåne och upp i höjd med Stockholm, berättar Lars Larsson som har 18 anställda.

Malmö
Just nu är en stor del av de anställda på jobb i Malmö.
–Vi monterar ett parkeringshus i Hyllie, strax intill nybyggda Malmö Arena. Parkeringshuset ska bli nio våningar högt och rymma 1800 bilar och 3000 cyklar. Det byggs väldigt mycket i och runt Malmö. På nåt sätt så är det Malmö och Stockholm som är de riktigt heta platserna i landet. Jag tycker nog att Göteborg hamnar något efter.

Kran för 14 miljoner
För ett år sedan investerade företaget i en ny byggkran och det blev en investering på hela 14 miljoner kronor.
–Ett måste för att klara jobbet. Tidigare har vi hyrt in den här typen av kranar men nu såg vi fördelen i att själva äga en. Men trots investeringen så hyr vi in kranar eftersom vi arbetar på olika platser i landet och behovet av kranar varierar, berättar Lars Larsson vidare.

30 miljoner
Högsbols Montage omsätter drygt 30 miljoner.
–Man kan tro att det finns många företag som arbetar med det vi gör, men vi är bra några få i landet. Så få att marknaden ser väldigt bra ut för oss och det ser också ut som om fler och fler använder sig av prefabricerade väggar, golv och tak. Något som vi självklart gillar, säger Lars Larsson.

Artikeln är publicerad i AnnonsMarknan nr 16

Här bygger Lars Larsson till sin företagsbyggnad med en tvätthall.
Här bygger Lars Larsson till sin företagsbyggnad med en tvätthall.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com