« Föreg. Nästa »

Vill skapa arenor...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Vill skapa arenor...Christer Falk 2009-06-14


Den första juni har Patrik Gimfalk varit kultursamordnare i Bollebygds kommun i ett halvår. Därför ställer vi frågan: Vad är kultur?
-Det är naturligtvis inte helt lätt att svara på. Men kultur kanske är något som någon eller några utför eller har gjort som andra människor är intresserade av och vill ta del av, svarar Patrik.


Första arbetet i Bollebygd fick Patrik Gimfalk för ett par år sedan.
-Lagom till invigningen av Krafthuset fick jag en projektanställning där arbetsuppgifterna handlade om att skapa förutsättningar som skulle göra Krafthuset till ett allaktivitetshus. Ett allaktivitetshus där i stort sett alla generationer kunde mötas, berättar Patrik som lyckade så bra att han erbjöds arbetet som kultursamordnare i kommunen.

Händer mycket
Under första halvåret som kultursamordnare konstaterar Patrik Gimfalk att det händer mycket i kommunen.
-Här finns många aktiva föreningar inom lika många olika områden. Man bjuder invånarna att vara med i många olika sammanhang och ibland kanske det spretar onödigt mycket. Allt som händer kanske går att samordna och därmed öka kraften i allt som görs. Det är en av ambitionerna som jag kommer att jobba vidare med. Eftersom jag har min arbetsplats i Krafthuset så ser jag mycket till hur vi ska kunna utveckla möjligheterna för barn- och ungdomskultur. Jag samarbetar med studieförbunden, föreningarna i kommunen, med biblioteket, skolan och gymnasieskolans individuella program som finns här i Bollebygd. Självklart försöker jag även att samarbeta med den del av individ- och familjeomsorgen som finns med här i Krafthuset.

Arenor
För människor som i olika former ägnar sig åt skapande verksamheter finns behov av arenor att visa upp sig eller sina alster. Att hitta eller skapa dessa arenor är en del i mitt arbete. Allra viktigast tror jag det är att skapa de här förutsättningarna för barn- och ungdomar. Under våren har några ungdomar deltagit i UKM, ung kultur möts. De som röstades fram som bästa talanger var Tove Blomdahl som sjunger och Chalita Andersson och Sandra Wennerholm som bjöd på en karateuppvisning. De här tre tjejerna fick åka till Mölnlycke och uppträda och dagen efter uppträdde de här under Fäst i Bollebygd.

Blanda
En annan tanke som finns bland kultursamordnarens ambitioner är att försöka blanda olika former av kultur.
-Musik kan man blanda med många andra kulturaktiviteter. Här hoppas jag att vi ska hitta former som vi längre fram kan visa upp på något spännande sätt. Kan vi skapa möjligheter för främst barn- och ungdomar att tillsammans presentera olika aktiveter så tror jag vi har tillbaka insatsen i framtiden. Man ska kunna utvecklas kring sitt eget intresse men finnas med i ett större och bredare sammanhang, menar Patrik Gimfalk och får frågan.
Skulle man kunna blanda en symfoniorketer med en fotbollsmatch på Björnskogsvallen?
-Varför inte. Med rätt ljudteknik och bra musiker kunde man bjuda på fin klassisk musik före, i pausen och efter matchen. Ett grepp som säkert skulle locka en ny publik till Björnskogsvallen.

Målar
När vi kommer in på Patrik Gimfalks egen kontakt med kulturen så förstår vi att det är rätt person som fått jobbet som kultursamordnare i Bollebygd.
-Jag är uppfödd i en konstnärsfamilj. Min pappa har alltid målat min morfars bror tillhörde Göteborgskoloristerna. Själv har jag målat i många år och för bara några veckor sedan ställde jag ut i Partille bibliotek tillsammans med min far och son. 3G kallade vi utställningen och syftade då givetvis på tre generationer. Som du då förstår så handlar en del av min fritid om måleri, säger Patrik Gimfalk som gärna tar emot både frågor och förslag av kulturintresserade Bollebydgsbor.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com