« Föreg. Nästa »

Tisdagsklubben har firat 20-årsjubileum


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Gått ett var runt jorden...

Tisdagsklubben har firat 20-årsjubileum


Christer Falk 2015-02-10


När Tisdagsklubben firade 20-årsjubileum tisdag för två veckor sedan kunde de också fira att de gått ett varv runt jorden.  Något som trion Göran Appelkvist, Stig Hansson och Arthur Ericsson säkert inte räknade med när de startade Tisdagsklubben för 20 år sedan.


Året var 1995 och tanken om att starta något som kunde vara bra både för det sociala livet och dessutom ge lite lagom motion hade surrat i Stig Hanssons huvud under något år.
– Vi sålde vår skobutik 1988 så jag hade varit pensionär i några år och ville ut och träffa folk på ett trevligt sätt. Därför kom tankarna som jag berättade om för Göran Appelkvist och Arthur Ericsson hemma vid köksbordet en dag i januari 1995, minns Stig Hansson och fortsätter.
– Båda tyckte min idé om att träffas en gång i veckan och ägna någon eller några timmar åt en promenad var bra och där började det. Att vi startade en tisdag var en slump. Vid nyåret 1996 var vi nio som deltog i våra tisdagspromenader.


Fyllt på
Under åren har fler och fler anslutit sig till Tisdagsklubben och idag finns 21 gubbar på deltagarlistan.
– Vi är inte någon organiserad förening men har ändå en lista på deltagarna som vill hänga på. Den som vill kommer till Gästgivartorget klockan 10.00 på tisdagarna för där startar vi våra promenader. I början, när vi alla var lite yngre, gick vi bortåt milen men nu brukar vi gå mellan fyra och fem kilometer, säger Göran Appelkvist.


Lägger banan
Det är alltid en av deltagarna som lägger upp tisdagens promenad. Det innebär att ibland börjar tisdagspromenaden med en biltur.
– Vi har förlagt många av våra promenader till orter utanför Bollebygd. Omväxling förnöjer och i samband med att vi lämnar Bollebygd brukar den som svarar för promenaden på ”annan ort” se till vi bjuds på något extra. Exempelvis en lokal sevärdhet, berättar Arthur som är den som svarar för musikunderhållningen i gruppen.
– Ibland brukar jag bjuda på några dragspelslåtar, det piggar upp efter en tuff vandring, menar Arthur.

 
Matpaus
Varje vandring innehåller självklart en matpaus. Det där med att fylla ryggsäcken med några goda smörgåsar och en termos kaffe hör till.
– Men många, många gånger har Göran Appelkvist stått hemma i köket och kokat väldigt god ärtsoppa. Ärtsoppa som han delat upp i portioner och försett oss med på torget. Dessa tillfällen har vi satt stort värde på, menar Stig Hansson.

 

Utflykter och gratulationer
Under den 20 gångna åren har Tisdagsklubben gjort flera resor runt om i landet.
– Den 11 september 2002 satt vi i en bastu vid fjällstationen i Grövelsjön när vi fick veta vad som hänt i New York. När någon i gruppen fyller år som slutar med fem eller 0 gratulerar vi. Det brukar bli någon plojpresent.

 

20-årsfika
För att riktigt uppmärksamma 20-årsjubileumet serverades smörgåstårta, tårta och kaffe inomhus denna jubileumstisdag.
– Lite extra fick det allt bli, men några av oss hann ändå med en tisdagspromenad på drygt 5 kilometer innan festligheterna, säger Arthur som denna dag bytte promenaden mot kaffekok och dukning.

 

Gemenskap
Tisdagsklubben har under åren utvecklats till att bli en träffpunkt som bjuder exakt på det som var Stig Hanssons tanke. Social samvaro och så lite motion på det.
– Ibland blir det som man vill och under de här 20 åren har vi haft väldigt roligt. Promenaderna innebär att vi lär känna varandra och kompisandan finns där. Men vi är ett antal pensionärer och när åren rullar på faller en del ifrån. Sådant är ju livet. De som lämnat oss hedrar vi varje jul med en ros på deras gravar., konstaterar Stig Hansson.

Artikeln var publicerad i AnnonsMarknan onsdagen den 4 februari.

 


Göran Appelkvist, Stig Hansson och Arthur Ericsson närmast kameran och grundare av Tisdagsklubben för 20 år sedan
Göran Appelkvist, Stig Hansson och Arthur Ericsson närmast kameran och grundare av Tisdagsklubben för 20 år sedan


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com