« Föreg. Nästa »

Utrustning för rast och rörelse när skolelever bestämde hur 100 000 kronor fördelas


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida, 20190321

Utrustning för rast och rörelse när skolelever bestämde hur 100 000 kronor fördelas


Christer Falk 2019-03-21

Ungdomsrådet: Elsa Lange, Ida Tryggvadóttir, Elin Jönsson, Nicolas Bredell och Emma Sjödin Strömberg.
Ungdomsrådet: Elsa Lange, Ida Tryggvadóttir, Elin Jönsson, Nicolas Bredell och Emma Sjödin Strömberg.

Skoleleverna satsade på utrustning för aktiva raster och rörelse när de fick påverka hur 100 000 kronor skulle fördelas.

Elevråd, gårdsråd och ungdomsråd deltog i processen

Alla elevråd på kommunens fem skolor och gårdsrådet på ungdomsgården hade fått lämna in upp till fem förslag var. Den 21 mars bjöds råden in till ett möte för att redovisa sina förslag och rösta på sina favoriter. Sedan var det upp till kommunens ungdomsråd att ta beslut om vilka förslag som skulle få del av pengarna.

Ungdomsrådet hade i år fokus på att möjliggöra att fler aktiverar sig och är ute under rasterna. De hoppas att utrustningen får eleverna att göra saker tillsammans och vara utomhus istället för att sitta inne framför skärmar på rasterna. Förslagen som ungdomsrådet beslutade om var bland annat bumper balls, pingisbord och biljardbord med utrustning.

- Det var många bra förslag i år. Vi försöker fördela pengarna lika och tittar även tillbaka på vad skolorna fått föregående år. Någon skola kan tidigare fått mer och vi försöker då se till att de andra skolorna får lite mer nästa gång för att det ska blir rättvist och mer jämt över tid, sa eleverna i ungdomsrådet.

Lära sig demokrati i praktiken

Tanken med att låta skoleleverna bestämma är att alla ska få chansen att lära sig mer om vad demokrati är och hur det fungerar i praktiken, samt få kunskap om de olika roller och steg som finns i en demokratisk process.

- Vi hoppas bli inbjudna på en invigning av den nya utrustningen för att se hur det blev. Det har vi inte blivit tidigare och hade vart roligt, sa eleverna i ungdomsrådet.

Så här fördelades pengarna

Skola

Vad

Kostnad

Bollebygd f-6

Bumper balls

AirFloor

20 400 kr

Bollebygd 7-9

Biljardbord och multisportsutrustning

16 100 kr

Gadden

AirFloor

19 500 kr

Gården

Upprustning av biljardrum

13 000 kr

Töllsjö

Pingisbord och rack

13 000

Örelund

Resa till Borås badhus med fika

18 000

 
 
 

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com