« Föreg. Nästa »

Åker till Bollebygd– för Grönkullens historia


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Åker till Bollebygd
– för Grönkullens historia


Christer Falk 2020-03-27

Barbro Mattinen och Inga-Lill Wall, född Gabrielsson.
Barbro Mattinen och Inga-Lill Wall, född Gabrielsson.

Som ni säkert redan läst och hört talas om driver Bollebygds hembygdsförening projektet BOLLEBYGDS HISTORIA. En av många som hoppat på resan är Inga-Lill Wall, Bollebygdsbo som flyttade till Göteborg som 24 åring men som nu åker till Bollebygd när ”forskargruppen Grönkullen” kallar och träffas.


Som i stort sett allt annat ligger även arbetet med BOLLEBYGDS HISTORIA nere i dessa Coronatider. Vi har ringt upp Inga-Lill Wall som innan Coronaproblematiken drabbade oss valde att åka ”hem” till Bollebygd när Grönkullegruppen kallade.
– Även om jag bott i Göteborg i drygt 50 år har jag haft regelbunden kontakt med Bollebygd. Min mamma gick bort 2002, sedan dess har besöken till hemorten tunnats ut en del. Min gamla lekkamrat Sture Areqvist har jag haft regelbunden telefonkontakt med under alla åren, berättar Inga-Lill som tillbringat dagen på en golfbana när vi når henne.

Spännande och roligt
Anledningen till Inga-Lills intresse för BOLLEBYGDS HISTORIA får vi här på bollebygdsnyheter.se ta åt oss. Ett videoreportage berättade om ”forskarjobbet” som gått igång och via oss fick Inga-Lill kontakt med Bente Johansson som håller ihop Grönkullegruppen.
– Vi hann bara med två möten innan Coronaviruset dök upp. Synd och tråkigt för det är riktigt roligt att träffa gamla bekanta och gemensamt grotta ner oss Grönkullen, fortsätter Inga-Lill som trots att det inte kallas till några träffar jobbar vidare med sitt uppdrag kring Grönkullen.
– Bente har delat ut en del arbetsuppgifter till oss och för min del har jag letat fram några fotografier. Exempelvis ett som visar hur bygget med konsumbutiken vid Grönkullen tar fart. 

Växte upp vid Grönkullen
Inga-Lills föräldrar ägde ett av husen längs gamla R40. Huset ligger strax innan Grönkullen.
– På den tiden var det inte så många hus längs vägen mot Grönkullen. Stures föräldrar hade ett av dem och vi ett. Sture och jag är jämnåriga så vi har varit bästa kompisar sedan barnsben. Vi har många gemensamma minnen att prata om. När Konsum stod klart brukade det hände att min mamma brukade skicka iväg mig för att handla något hon glömt. Hon bad mig säga till att ”mamma kommer och betalar sedan”. Det fungerade hur bra som helst. När jag och Sture smet iväg till kiosken som låg vid Grönkullen handlade vi godis och jag brukade säga till kioskägaren som jag sade i Konsum. ”mamma kommer och betalar sedan”. Fru Söderlund som ägde kiosken gav oss godiset men till slut frågade hon Stures föräldrar om det där med att ”mamma kommer och betalar” stämde. Vi hade naturligtvis hittat på, eller kanske rent av trodde att så skulle det vara. Det slutade med att Stures pappa fick betala och vi fick aldrig reda på hur mycket godis vi handlat på ”krita”, minns Inga-Lill och skrattar.

Först HP – sedan stora världen
Efter avslutad realskola, en handels- och sekreterarkurs började Inga-Lilla Wall, född Gabrielsson, arbeta vid HP Färg. Kanske ett naturligt steg när det fanns en stor arbetsplats så nära.
När Inga-Lill berättar om sitt arbete vid HP dyker ännu ett minne upp.
– Jag fick möjlighet att jobba hos en av våra leverantörer i Hamburg och det nappade jag på. Det var spännande. Efter tiden i Hamburg sa jag upp mig och tillsammans med en kompis åkte vi i min Folka till Spanien. Där blev vi kvar i sex månader. Under tiden i Spanien fick jag brev från disponent Arvidsson vid HP. Han undrade om vi vill komma tillbaka och jobba på HP. Vi räknade våra pengar och meddelade att vi kommer i oktober. Så jag återvände till Bollebygd och HP.

Göteborg och Elof Hansson
Men efter några år valde Inga-Lill stora världen och flyttade till Göteborg. Där blev det anställning vid handelshuset Elof Hansson.
– Jag har haft ett roligt arbetsliv. Jag hade lärt mig spanska och det innebar att jag fick åka på arbetsresor till bland annat Sydamerika. Som du förstår så trivs man bra om man blir kvar så länge på samma arbetsplats. När jag fyllde 60 fick jag ta ut avtalspension och det var då jag började spela golf. Men jag hade inte klart för mig hur svårt det är. Även om det är svårt så är det ett fint och roligt sätt att komma ut i naturen, berättar Inga-Lill som ser fram emot när arbetet med BOLLEBYGDS HISTORIA och Grönkullen går igång igen.


Här ser vi Inga-Lill Gabrielsson tillsammans med kompisen Sture Areqvist.<br />I bakgrunden börjar man bygga Konsum vid Grönkullen och vi ser även HP Färgs fabrik.
Här ser vi Inga-Lill Gabrielsson tillsammans med kompisen Sture Areqvist.
I bakgrunden börjar man bygga Konsum vid Grönkullen och vi ser även HP Färgs fabrik.



Inga-Lill i samtal med Ingemar Fredriksson.<br />– Av Ingemar fick jag veta att vi är släkt till släkten. Helt nytt för mig.

Inga-Lill i samtal med Ingemar Fredriksson.
– Av Ingemar fick jag veta att vi är släkt till släkten. Helt nytt för mig.




Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com