« Föreg. Nästa »

Många var sysselsatta med virkeshandel – Tore Lundberg var en av dem 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Många var sysselsatta med virkeshandel
– Tore Lundberg var en av dem 


Christer Falk 2017-07-07

Tore Lundberg, en av många som arbetade med virkes- och påhandel.
Tore Lundberg, en av många som arbetade med virkes- och påhandel.

Skogarna i Bollebygds kommun har sedan långt tillbaka varit kända för att vara av mycket hög kvalitet. Allra helst granskogen. En kvalitet som innebar att skogsägare och virkeshandlare från trakterna kring Bollebygd tidigt började leverera trädstammar som användes för grundförstärkning när Göteborg en gång började byggas. 


– Man brukar säga att stora delar av Göteborg är byggt på pålar från Bollebygdstrakten, säger Tore Lundberg, en av många som arbetat med både pålar och sågat virke.

För knappa tio år sedan tog en grupp entusiaster fram boken ”Sågverk i Bollebygds socken förr och nu”. En av entusiasterna var Tore Lundberg.
– Jag började arbete hos min far, Evald Lundberg, 1955 och då arbetade vi nästan till 100 procent med rund- virkeshanteringen. Vi kallade jobbet med pålarna för det. Jobbet innebar att vi köpte upp virke, i allmänhet rotposter, som motsvarade kundernas önskemål.Det vanligaste sortimentet var 18 meter långa pålar med minst 5 tum i topp. Det gick naturligtvis åt mängder med pålar och man talar om att hundra- tusentals pålar är nedslagna i den Göteborgska leran, berättar Tore.Effektiv användning av skogen

När handeln med rundvirket var som hetast gick de allra största rundvirket till Göteborg men det levererades även virke till långa grova båtmaster av gran. Dessa barkades innan leverans – ett tufft arbete men bra betalt lär det ha varit.
– Även Holländarna fanns med bland våra kunder. Virket vi levererade dit kallades för Amsterdam och Gou- dapålar. Lite annorlunda virke exporterades till Island och användes vid framkomsten till att bygga torkställ- ningar för fisk, berättar Tore vidare.
Det mesta av virket som hämtades ur skogen gick åt. Något större spill handlade det aldrig om.
– Det som blev över, om man kan uttrycka sig så, gick till fisklådetillverkningen här i bygden, skrat- tar Tore.Många pålhandlare

När tidningen hälsar på hos Tore nämner han många rundvirkeshandlare vid namn.
– En av de större rundvirkeshandlarna var Arvid Johansson. Men namn som Linus Andersson ”på Slätterna” med sönerna Gustav och Erik, Erik Andersson i Slätthult, Fritz Bergman, Folke och Arne Gustavsson eller Levins som de kallades. Och många, många fler.Stormen förändrade


I september 1969 förändrades pålhandlarnas vardag. Då drog den stora stormen in över Västsver- ige och efter den blev pålhandeln sig aldrig lik.
– Några av rundvirkeshandlarna hade egna sågverk och efter stormen gällde det att såga upp den stormfällda skogen så fort som möjligt. Blev skogen liggande fanns det risk för insektsangrepp och stora kapital riskerade att gå förlorade, konstaterar Tore Lundberg som vid den tiden arbetade kvar vid sin fars sågverk som låg en bit upp i backen väster om Tullebokurvan.Lastbilar


För att klara rundvirkeshanteringen krävdes bra transportmedel och det var det väl lite si och så med under de första åren.
– De första släpvagnarna som används för påltransporterna var ofta någon form av hemmabygge. Gub- barna fick helt enkelt fixa till så allt fungerade på ett så bra sätt som möjligt. Bilarna som användes var Volvo, Sca- nia, Ford, Studebakeer Mercedes och jag vill minnas att någon hade en Fargo, berättar Tore vidare.Lastning – till en början för hand


För att få upp de rejäla stockarna på bilarna användes till en början strävor som man med hand- kraft rullade upp stockarna på.

– Men så saktliga kom den ena förbättringen efter den andra. Kranar monterades på bilarna så att lastningen blev både effektiv och säkrare, menar Tore som under sin tid som anställd och även som ägare till Lundberg Såg jobbat mycket med att hitta förbättringar i maskinparken.
– Det mesta av våra vinster gick till investeringar i maskinparken för att hela tiden underlätta och göra jobbet mer effektivt. Tack vare duktiga och trogna anställda kunde vi hela tiden förbättra verk- samheten, menar Tore som 1999 fick uppleva att hela livsverket brann ned till grunden.Skogsauktioner

Två gånger om året hölls skogsauktioner, i Bollebygd och Borås.
– När vi höll till i Bollebygd samlades säljare och köpare i församlinshemmet. När vi var i Borås så var det Stadshotellet som gällde, berättar Tore och tillägger.
– Det sägs att priserna blev bättre efter lunchen på Stadshotellet i Borås. Det förekom att en och annan tog ett par snapsar till lunchen...Midsommarstänger


Tore har väldigt mycket att berätta om virkeshandeln i Bollebygd med omnejd, så mycket att vi säkert återkommer i ämnet. Men innan jag rundar av besöket hos Tore Lundberg får han följande fråga. Sålde ni några midommarstänger?
– Konstigt nog inte. Trots att många midsommarstänger varit långa och resliga fick vi aldrig någon förfrågan om att leverera till midsommar, svarar Tore och lutar sig lite extra mot en stor, stor fura. 

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan vecka 26


Tipsa en vän     Skriv ut
Information i Töllsjö
Annons Töllsjö

Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com