Tjejjouren Väst arbetar sedan åtta år tillbaka med insatser för att förebygga psykisk ohälsa och suicid hos tjejer och unga kvinnor. Nu har Tjejjouren Väst fått ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté för att utveckla sin hemsida och sin mobilapp.
– Genom att utveckla hemsidan och mobilappen kan vi sprida information om verksamheten. Vårt mål är att öka insatserna med 50 % och att kunna ge stöd även när chatten är stängd, säger Josephine Kollén, projektledare på Tjejjouren Väst.
Samtalen om psykisk ohälsa och suicid ökar
Nästan hälften av de stödsamtal som togs emot av Tjejjouren Väst under 2017 handlade om psykisk ohälsa och suicid. Majoriteten av de som kommer i kontakt med Tjejjouren Väst söker stöd för första gången. Målgruppen är alla som identifierar sig som tjejer och unga kvinnor. Med hjälp av ekonomiskt bidrag från Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté ska hemsidan tillgänglighetsanpassas för att bättre nå ut till de som söker stöd hos Tjejjouren Väst och den ska översättas till engelska.
– Även mobilappen kommer få en modernare form och funktion för att även den ska bli bättre anpassad för målgruppen. I appen ska vi även kunna se statistik över antal besökare, ålder och vilka ämnen som varit populärast att söka på, säger Josephine Kollén, projektledare på Tjejjouren Väst.
Kampanj om psykisk ohälsa i samband med lansering
Den nya hemsidan och appen ska sedan lanseras runt om i Västra Götaland. I samband med lanseringen ska det också genomföras en kampanj med fokus på psykisk ohälsa.
– Projektet ligger helt i linje med folkhälsokommitténs mål om att förbättra förutsättningarna för den psykiska hälsan genom främjandeinsatser och jämställdhetsarbete, det ska bli spännande att följa resultatet, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef på Västra Götalandsregionen.