« Föreg. Nästa »

Bygger företag i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bygger företag i Bollebygd


Christer Falk 2010-02-24


För tretton år sedan lämnade Kristina Andersson Bollebygd tillsammans med en kompis för att rensa fisk på Island i några månader. Nu har hon återvänt till hemorten Bollebygd men Island finns kvar i vardagen.

När de två tjejerna landade på Island utbröt en vinter som den vi just nu har här i Sverige och Bollebygd. En vinter så intensiv att varken bussar eller flyg kunde lämna Reykjavik.
–Vi blev helt enkelt insnöade på vårt hotell i två dygn. På hotellet bodde även Tryggvi som idag är min man. Tryggvi arbetade som VD för Islands Fiskauktioner så visst kom jag i kontakt med fiskerinäringen även om jag inte behövde rensa fisk, berättar Kristina som efter tretton år på Island tog med sig familjen och flyttade hem till Bollebygd.

Längtan
Under åren på Island fick Kristina och Tryggvi tvillingar. Två flickor som idag är sju år.
–Jag utbildade mig till lärare på Island men började ändå längta hem. Familjen ställde upp och sedan ett år tillbaka är vi etablerade här i Bollebygd. Och vi trivs jättebra – så gör även min man.

Bygger företag
Sedan några år tillbaka hade Anita och Nils-Bertil Andersson, Kristinas föräldrar, importerat fisk från Island och sålt. Till en början i liten skala men verksamheten har så sakteliga ökat. Och även sortimentet har ökat, nu finns både lammkött och Isländskt godis på menyn. Jämsides med handeln med livsmedel växte ännu en gren hos företaget Grimsis AB fram.
–Mina föräldrar tog ofta med sig bekanta när de reste till Island för att hälsa på oss. Det innebar att jag fick organisera utflykter, boende och en del annat. Via den vägen föddes resebyrån inom Grimsis AB.

Veckoresor
I sommar arrangerar Grimsis AB sex resor till Island och en till Färöarna.
–Alla resorna har fyrtio platser och intresset är stort. Island är ett annorlunda land att resa i och det som jag tror lockar allra mest är naturen, landskapet. Eftersom Tryggvi har växt upp i landet har han den lokala kännedomen, kan landets kultur och vet vad som är sevärt. Via sitt arbete som VD för Islands Fiskauktioner har han värdefulla kontakter inom fiskerinäringen som innebär att vi kan erbjuda våra resenärer unika studiebesök, säger Kristina som tillsammans med make och föräldrar jobbar i både fisk- och resebranschen. En inte helt vanlig kombination…

Omställning
Den första tiden i Sverige och Bollebygd blev annorlunda för Tryggvi. Från VD i fiskeribranschen till fiskförsäljare på torget i Bollebygd.
–Till en början var det så. Då hade vi en turlista för vår fiskbil. Idag är det annorlunda. Nu levererar vi fisk till cirka 80 butiker runt om i Västsverige. Bland våra kunder finns stora varuhus och den lilla gårdsbutiken. Vi säljer exempelvis till Coop Sisjön, ett av de större varuhusen i landet samtidigt som vi levererar till Handelsboden i Kettilstorp i Skövdetrakten.
Därför kan man nog säga att Tryggvis arbetsdag börjar likna den han hade på Island, menar Kristina som tillsammans med familjen har stora framtidsplaner för Grimsis AB och kontakterna med Island.
-Den allra närmaste planen handlar om en Islandskväll på Bollegården…, säger Kristina.

Läs mer om företaget på: www.grimsis.se

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com