« Föreg. Nästa »

Bollebygd på tionde plats i Solenergiindex


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygd tar tillvara på solen

Bollebygd på tionde plats i Solenergiindex


Christer Falk 2009-07-16

Bland Sveriges 290 kommuner hamnar Bollebygd på en hedervärd tionde plats i Solenergiindex, som presenteras av branschföreningen Svensk Solenergi. Indexet baseras på hur hushåll, företag och organisationer har utnyttjat stöden till solel och solvärme, räknat från millennieskiftet fram till halvårsskiftet i år. Från och med juli finns det nya stöd att söka.

Hittills har 240 stödmiljoner delats ut till solenergi, om man lägger samman det tidigare stödet till el från solceller i offentliga byggnader och det alltjämt aktuella stödet till solvärme. I genomsnitt blir det 26 kronor per svensk. I Bollebygds kommun är motsvarande summa cirka 75 kronor per invånare och kommunen hamnar på plats 10 i Solenergiindex, i en jämförelse med Sveriges samtliga 290 kommuner.

- Bollebygds kommuns politiker kan göra en viktig insats för klimatet genom att aktivt uppmuntra till installation av solfångare och solceller vid ny- och ombyggnationer av fastigheter, säger Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi.

Regeringen har infört ett nytt investeringsstöd till solcellssystem, som omfattar cirka 50 miljoner kronor per år fram till 2011. Fram till 2011 finns även ett generellt stöd för solvärmeinstallationer.

Solenergibranschen manar nu till en politiskt blocköverskridande satsning på solenergi. Ett rimligt mål är 20 TWh solenergi i Sverige år 2030, lika fördelat mellan solel och solvärme. Det motsvarar användningen av hushållsel i Sveriges alla småhus och villor samt uppvärmningsbehovet i en stad av Stockholms storlek.

- Denna långsiktiga vision kan bidra till att Sverige når sina klimatmål och behåller positionen som en av världens främsta nationer inom solenergiteknik. Dessutom skapar det arbetstillfällen och exportintäkter redan i dag, säger Lars Andrén.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com