« Föreg. Nästa »

Tuffa besparingar – i utbildningsnämnden


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tuffa besparingar 
– i utbildningsnämnden


Christer Falk 2019-09-30

Ingridh Anderén (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Ingridh Anderén (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Sedan den första mars och framåt har politikerna i Utbildningsnämnden klarat att spara in hela 7 500 000. Tuffa besparingar som naturligtvis drabbar både elever och lärare i Bollebygds kommun på olika sätt. Med dessa besparingar har man nått sparmålet för i år.

– Vi har så fantastiskt lojala lärare så vi hoppas och tror att de kommer att ro detta iland på ett bra sätt, menar Ingridh Anderén (M) och ordförande i utbildningsnämnden.


Både ordförande Ingridh Anderén (M) och vice ordförande Ulf Rapp (S) är båda medvetna om att de här besparingarna inte kommer att gå obemärkta förbi.
– Självklart drabbar det både elever och lärare, vi är väl medvetna om att det ställer nya och tuffare krav på alla i skolan, säger Ulf Rapp (S). 

Besparingarna som är gjorda har fördelats på det här sättet: Förskolan 3 100 000 kronor, fritidshemmen 700 000 kronor, grundskolan 3 300 000 kronor, vuxenutbildningen 100 000 kronor och övrigt 300 000.

Äskade 7 500 000
Redan tidigt i våras äskade utbildningsnämnden 7 500 000 kronor som de tilldelades och dessa pengar var öronmärkta för särskolan och gymnasieskolan.
– Dessa pengar fick vi som ett engångsstöd. Pengarna gick inte in i den ram för utbildningsnämnden så här vi ett problem att jobba med inför nästa års budget, menar Ingridh Anderén (M).

Fungerar bra
Vid dagens pressträff menar både ordförande Ingridh Anderén (M) och vice ordförande Ulf Rapp (S) att man är överens om de besparingar man nu tvingats göra.
– Arbetet i nämnden fungerar bra och det känns som alla får komma till tals, det är viktigt, tycker Ingridh Anderén.
Båda är även överens om att samarbetet mellan förvaltningen och politiken fungerar på ett mycket bra sätt.
– Samarbetet med förvaltningen är a och o för att vi ska klara jobbet på ett bra sätt, menar ordförande och här får man kanske säga att utbildningsnämnden har bra förutsättningar.
– Både jag och Ingridh har varit med en tid i politiken, vi har en förvaltningschef som jobbat i kommunen i många år. Det är självklart bra med kontinuitet, konstaterar Ulf Rapp.

Nästa år
Nu är delar av budgetarbetet inför 2020 igång och när utbildningsnämnden vet mer om sin tilldelning kommer hela nämnden att jobba kring de prioriteringar som måste göras.
– Än en gång får vi vända på alla stenarna – försöka hitta möjligheter även om våra resurser hålls på en lägre nivå än tidigare, säger Ingridh Anderén.
– Till den ekonomiska verkligheten måste vi även lägga vårt kanske allra största problem – blir det någon Fjällastorpsskola eller inte. I nuläget är vi i stort sett ovetande, säger Ulf Rapp. 

Se och hör mer om problemet kring den planerade skolan i kommande reportage. 

 


Ulf Rapp (S), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Ulf Rapp (S), vice ordförande i utbildningsnämnden.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar