« Föreg. Nästa »

Hantverk på Laggaregården


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Hantverk på Laggaregården


Christer Falk 2019-07-15


Det slamrar och knakar när Stig Olsson trycker in granstycket i spånhyveln och ut kommer det ena takspånet efter det andra. Fina böjda takspån som kommer att täcka tak runt om i Sverige i 20-25 år framåt.


Vi är inne i april och Stig Olsson på Laggaregården i Morjhult har kört igång spånhyveln för årets tillverkning av takspån. Något som han gjort i drygt 20 år.
– Jag brukar hyla takspån i tre, fyra veckor varje vår och det blir några tusen takspån, säger Stig Olsson som i god tid började fundera på vad han skulle göra när pensionen närmade sig.
– Visserligen har vi gården att ta hand om. Men i många år har jag arbetat som snickare samtidigt som vi skött gården. Så att det skulle bli tid över – det visste jag, fortsätter Stig.

Letade hyvel
När Stig bestämt sig för att ägna en del av sin tid åt att producera takspån började sökande efter en bra spånhyvel.
– Jag annonserade i en rikstäckande lantbrukstidning och fick svar från Älvdalen. Vi kom överens om ett pris och min nyinköpta spånhyvel kom med lastbil hit till Laggaregården.
Eftersom spånhyveln inte var i det bästa skick fick Stig byta ut allt trä och därmed blev hyveln som ny igen. 
– Det roliga var att den är tillverkad av Borås Nya Mekaniska Verkstad. Även märkt med årtalet 1927. Jag har haft besök av en dotter till ägaren av företaget som tillverkade spånhyveln innan den gav sig ut på sin resa genom Sverige, skrattar Stig Olsson som genom Byggnadsvård Nääs når sina kunder. 

Många kunder
Det är hembygdsföreningar men även många privatpersoner som hör till Stigs kunder.
– När det gäller hembygdsföreningar så vill de bevara det gamla och då är det självklart att lägga nya spåntak, säger Stig som även tillverkar takrännor i trä.
– Takrännorna har blivit ett bra komplement till takspånen. Ofta hör takrenoveringar ihop med att även takrännorna behöver bytas. Mina första takrännor gjorde jag till oss här på gården.

Viktigt med träval
Allt hantverk kräver kunskap så även tillverkning av takspån.
– Det gäller att hitta det rätta virket. Var tionde träd brukar duga och det är gran jag använder.
För att hitta det rätta virket tar Stig bort en bit bark och skär sedan ut en bit ur trädet för att hitta det rätta virket. 
– Arbetet får göras på våren då det är bra tork – både före hyvlingen och när takspånen är framme och klara. Då ska det också ligga på tork. Viktigt för att de inte ska ligga och mögla.
För att takspånen ska leva så länge som möjligt är det viktigt att det är rent från träd runt om bygget med det nya taket. För mycket av löv, kvistar gör att det börjar växa mossa på spåntaken och då förkortas livslängden.

Biprodukt
Under senare år har en ny marknad för takspånen dykt upp.
– Restauranger vill ha takspånen för att servera mat på. Då använder jag helst Asp efter som det inte blir några stickor i Aspen. 

Framtiden
Nu har Stig Olsson avslutat årets takspåntillverkning. Nu pågår arbetet med att göra klart allt för leveranser.
– Jag levererar i hela södra landet och ändå upp till Jämtland. Vi är nog inte så många som hyvlar takspån idag – och färre lär vi väl bli, säger Stig Olsson som funderar över hur han kommer att göra till våren.
– Man börjar ju komma upp i åren och även tillverkningen av takspånen kräver krafter. 

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMaraknan vecka 28 2019


När takspånen är färdiga återstår packning i buntar.
När takspånen är färdiga återstår packning i buntar.


De färdiga takspånen behöver också torkas.
De färdiga takspånen behöver också torkas.


Stig Olsson gör även hängrännor i trä. Även det efterfrågat i samband med takrenoveringar.
Stig Olsson gör även hängrännor i trä. Även det efterfrågat i samband med takrenoveringar.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com