« Föreg. Nästa »

Den styrande minoriteten satsar på – gratis kollektivtrafik för pensionärer


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Den styrande minoriteten satsar på
– gratis kollektivtrafik för pensionärer


Christer Falk 2016-04-28

Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun och Sassi Wemmer (MP).
Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun och Sassi Wemmer (MP).

Idag kallade de styrande partierna i Bollebygd till pressträff. Budgetarbetet är igång och den 5 maj ska partierna ha lämnat in sina budgetförslag.


– Vi vill satsa på gratis kollektivtrafik för kommunens pensionärer, säger Peter Rosholm (S) och Sassi Wemmer (MP) hakar på med att det är en långsiktig satsning som förhoppningsvis innebär att fler och fler kommer att använda kollektivtrafiken.

 

Dags att haka på
Ungefär hälften av regionens 49 kommuner har idag infört gratis kollektivtrafik för pensionärer.
– Det är dags för oss att haka på, menar Peter Rosholm och berättar att man bett Västtrafik ta fram siffror och beräknade kostnader för gratisresorna.

 

Första året – dyrast
Kostnaden för första året ligger kring 550.000 och därefter 240.000 per år.
– Anledningen till att första året blir dyrare är att då ska till exempel alla få ett plastkort som berättigar till gratisresorna. Idag har vi 1.700 pensionärer i kommunen, berättar Peter Rosholm.

 

Även anropstrafiken
Nu kommer gratisresorna inte bara att gälla på de stora linjerna.
–Det gäller alla kollektiva resor i kommunen. Så där räknas även anropstrafiken in. Det här kommer att betyda mycket för områden utanför själva Bollebygd, menar Sassi Wemmer som hoppas på att nyttjandet av exempelvis anropsresor ökar så det till och med kan medföra fler fasta linjer i kommunen. På sikt alltså, hoppas Sassi Wemmer.

 

Tas i juni
Förhoppningen hos de styrande partierna är att få med sig oppositionen på sitt förslag.
– Vi hoppas att det ska falla i god jord. Det finns exempelvis ett medborgarförslag som kommer upp vid morgondagens fullmäktigesammanträde. Så vi har stora förhoppningar om att gratis kommunikationer för kommunens pensionärer blir verklighet, säger Peter Rosholm.

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com