« Föreg. Nästa »

Byggboomen i Bollebygd fortsätter


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Byggboomen i Bollebygd fortsätter


Christer Falk 2008-04-10

Nu börjar det byggas i sluttningen ner mot Sörån.
Nu börjar det byggas i sluttningen ner mot Sörån.

Intresset för att bygga och bo i Bollebygd håller i sig och ökar. På kommunens samhällsbyggnadsavdelning är tempot högt. -Ett par gånger per år går vi igenom den prioriteringslista som vi jobbar efter. Det händer naturligtvis att vi omprioriterar, lyfter bort något och lyfter in något nytt, säger kommunalrådet Christer Johansson som verkar trivas att styra i den expansiva kommunen.

Intresset för att bygga och bo i Bollebygd håller i sig och ökar. På kommunens samhällsbyggnadsavdelning är tempot högt.
-Ett par gånger per år går vi igenom den prioriteringslista som vi jobbar efter. Det händer naturligtvis att vi omprioriterar, lyfter bort något och lyfter in något nytt, säger kommunalrådet Christer Johansson som verkar trivas att styra i den expansiva kommunen.

Ställs ut - igen
Utvecklingsplanen för Olsfors-Hultafors att ställas nu ut ännu en gång..
-Vi fick in så mycket synpunkter vid det förra samrådet så nu ställer vi ut planen en gång till. Det är viktigt att folk får komma till tals och att våra tjänstemän lyssnar och ändrar där det finns möjligheter. De bästa idéerna kommer inte alltid från kommunkontoret, menar Christer Johansson som nu hoppas att man snart kan gå vidare med detaljplanearbete när det gäller Olsfors och Hultafors.

Bollebygds centrum
Hur ska Bollebygds centrum se ut i framtiden. Det är en fråga som politiker och tjänstemän funderar kring.
-Därför har tre arkitektkontor fått uppdraget att titta på vårt centrum ur flera olika perspektiv. Hur löser vi trafiken på ett bra sätt för både miljön och affärsverksamheten. Vilka material ska användas för att skapa ett enhetligt centrum. Hur skapar vi säkra och bra miljöer när det gäller gång, cykel och biltrafik. Hur ska vi lysa upp vårt centrum. Frågorna är många och kommunstyrelsen och byggnadsnämnden har träffat de tre arkitektkontoren två gånger. Något slutdatum för det här jobbet är ännu inte satt.

Villor
När det gäller villabebyggelse finns klara byggnadslov på cirka 40 villor i och kring centralorten Bollebygd.
-Myresjöhus är redan igång med markarbeten i Rinna och de kommer att bygga drygt 20 villor. Ett tiotal villatomter är byggklara längs Brunnsgatans nedre del och tomterna där Wernergården en gång stod är under försäljning, berättar Christer Johansson vidare och tillägger.

Tyftet
Detaljplanearbetet när det gäller Tyftet, området för villabebyggelse norr om Erikstorp, är i full gång och här hoppas kommunledningen att man ska kunna erbjuda mellan 40 och 50 tomter för de som själva vill bygga sin villa.
-Det är naturligtvis viktigt att kunna erbjuda tomter klara för bebyggelse och där tomtköparen själv väljer vilket hus de vill bygga, menar kommunalrådet.

200-500 bostäder
Varpåsområdet har i många år funnits med när kommunen planerar bostäder. Området var aktuellt för bebyggelse redan under tiden Bollebygd tillhörde Borås kommun.
-Programarbetet kring Varpås finns på vår prioriteringslista och kommer att studeras för etablering för bebyggelse.
-Det är ett områden som kan tänkas omfatta mellan 200 och 500 bostäder. Lägenheter, radhus och villor. Vad det blir vet vi ännu inte och förmodligen kommer detaljplanearbetet har göras i etapper när det gäller Varpås området. I Varpåsområdet ingår exempelvis andra etappen av Skräddargårdshöjd. Där nu vår ambassadör bygger ett prototyp hus för att vi ska kunna testa och utvärdera den teknik som innebär ett klimatneutralt boende, fortsätter Johansson.

Och lite till…
Hyreshusbebyggelsen på norra sidan av ”betongbacken” i Bollebygd är nu på gång.
-Om jag inte är helt felunderrättad så ogillas de överklaganden som gjorts. Stämmer det så är det upp till byggaren att avgöra när det bygget kan gå igång.
När det gäller planeringen av 55+ boendet på Skattgården pågår. Här jobbar man med detaljplanen och Bollebo jobbar med att ta fram förslag på lämpligt byggande.

Ännu mer
När vi gått igenom samhällsbyggnadskontorets prioriteringslista med kommunalrådet Christer Johansson säger han så här:
-Listan är lång men samtidigt har vi lika många ärenden, förfrågningar som ligger på kö. Så att Bollebygd kommer att växa är helt klart…

AnnonsMarknan
Artikeln har är också publicerad i AnnonsMarknan nr 7 som kom ut den 8 april.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com