« Föreg. Nästa »

En mörk kväll – i Bollebygds historia


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En mörk kväll
– i Bollebygds historia


Christer Falk 2017-04-28


Fullmäktigledamöterna från Moderater, Sverigedemokrater och Centern såg till att de barn som blir eller blivit åldersuppskrivna nu får minst en månad av stor oro framför sig.

Kommunen har ett ekonomiskt överskott när det gäller flyktingverksamheten och därför borde de här pengarna användas till - just det - flyktingverksamhet. Det tyckte en majoritet av fullmäktigeledamöterna men för en återremiss behövs endast en tredjedel av rösterna.


Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige såg ut så här:

"Kommunfullmäktige ställer sig positiv till att ensamkommande barn som får sin ålder uppskriven av Migrationsverket fortsatt ska vara under kommunens försorg till dess att beslut i asylprocessen vunnit laga kraft med fortsatt rätt till boende och god man". 


SD yrkade avslag redan i kommunstyrelsen

Sverigedemokraterna föreslog avslag redan i kommunstyrelsen där M och C yrkade på återremiss. Med stöd av dåvarande moderaten Patrik Carlsson blev det majoritet för kommunstyrelsens förslag.


Snackis

Nu är den stora snackisen på sociala medier - lyckades M att få med sig SD på en återremiss?
Varför skulle SD ägna sig åt återremiss när de redan i kommunstyrelsen yrkade på avslag. 
Om så är fallet har ju M tagit det steg som de aldrig skulle ta enligt oppositionsrådet Christer Johansson.


En majoritet - men det räckte inte
Bakom kommunstyrelsens förslag ställde sig S, MP, V, L, KD och FR. Dessutom ställde sig Patrik Carlsson (-) och Rune Kennborn (-) bakom kommunstyrelsens förslag. En fin majoritet som stod upp för det enda tänkbara - men som på grund av demokratiska regler inte nådde ända fram. 
Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com