« Föreg. Nästa »

Sköt var sin älg


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Sköt var sin älg


Christer Falk 2010-11-03


Det blev far och dotter som fällde varsin älg och därmed var årets älgjakt över för Slätthults Älgjaktlag. –Vår tilldelning var en vuxen älg och en kalv. Och med den tilldelningen så brukar jakten inte bli så mycket längre än ett par dagar, säger Lennart Lindeblom som tillsammans med Ronny Gustavsson är jaktledare för nämnda jaktlag.

–Det är bara att grautlera Stig-Arne Lindeblom och dottern Karin som fick skjuta varsin älg. Karin den vuxna älgen och Stig-Arne kalven, säger Ronny Gustavsson som varit med i jaktlaget sedan 1962.
I år deltog jaktlagets 18 medlemmar i jakten och det innebär att jaktlaget täcker upp markerna så bra att det vore konstigt om de två älgarna som laget får skjuta skulle klara mer än två dagar.

Sedan 1960-talet
Hur länge man jagat älg i Slätthults Älgjaktlag är det ingen som kan svara på. Laget är mycket mycket gammalt men har under åren omorganiserats ett antal gånger. I sin nuvarande form har laget funnits sedan början av 1960-talet.
–Är vi inte helt säkra om åldern på laget så är vi ändå säkra på att vi har en mycket fin anda i vårt jaktlag. Vi träffas några gånger om året och självklart nu inför jakten och det är riktiga högtidsstunder, säger Lennart Lindeblom.

Värdefull hundförare
Under 25 år har Bertil Sandin från Sandhult varit med i jaktlaget.
–Jag deltar de två första dagarna med mina hundar. Klockan åtta på älgjaktens första dag släpper jag en av mina gråhundar och det brukar inte ta så väldigt lång tid innan hunden är en älg i spåren, säger Bertil som försöker tona ner jaktlagets medlemmar när de strör beröm över Bertil och hans hundar.

Viktigt
Hundarna är naturligtvis viktiga för jakten.
–När vi har hundarna så behöver vi inget folk för drev i skogen. Nu kan alla vara med och jaga och det är bra och roligt, säger Ronny Gustavsson.

Lite kött
Så många kilo kött blir det inte av den tilldelade kvoten älg för medlemmarna i Slätthults Älgjaktlag.
–Det är inte så viktigt. Det roliga är kamratskapet och traditionen i att samlas kring älgjakten. Det är som sagt högtidsstunder för oss allihop, menar Lennart som också kan berätta att alla i jaktlaget någon gång skjutit älg.

Eftersök
Under den stora del av året som inte är älgjakt ansvarar jaktlaget för de eftersök som måste göras när tåg eller bilar krockar med älg och andra klövdjur.
–Det brukar bli mellan fem och tio älgar per år. Men den jakten hör till den trista delen av jakten.
Alla olyckor med klövdjur ska polisanmälas och det är polisen som ringer ut oss när en olycka har inträffat. Ibland kan vi behöva leta efter det skadade djuret i ett par dagar innan vi hittar det, berättar Ronny Gustavsson som tillsammans med jaktledarkollegan Lennart Lindeblom samlar ihop laget och tackar för årets älgjakt.
Slätthults Ålgjaktlag ansvarar eftersök inom området från fotbollsplanerna på Hängen fram till Olsfors.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com