« Föreg. Nästa »

Solfångarfabrik byggs vid Grönkullemotet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Solfångarfabrik byggs vid Grönkullemotet


Christer Falk 2007-05-09

Leif Karlsson och sonen Fredrik på byggplatsen vid Grönkullen.
Leif Karlsson och sonen Fredrik på byggplatsen vid Grönkullen.

Plintarna är redan gjutna och därmed är det klart för byggnation av 1100 kvadratmeter solfångarfabrik i Bollebygd. Det är Ingenjörsfirman Leif Karlsson som bygger och kunderna finns i hela landet.

Det var för ungefär 15 år sedan som Anita Andersson i Vuxenskolan bad Leif Karlsson vara lärare i en kurs som skulle handla om hur man bygger solfångare.
-Det här var något helt nytt för mig. Jag hade sedan länge arbetat med ventilationsarbete, värmeväxlare och pannor. Jag var nog inte helt lätt att övertyga men Anita stod på sig och det tackar jag henne för idag, säger Leif som trots fulla orderböcker och ett fabriksbygge på gång ändå fortsätter med kvällskurserna i konsten att bygga solfångare.
-Jag har roligt på de här kurserna. Kommer i kontakt med intresserade människor och tillsammans tror jag att vi ger varandra en hel del. Vi diskuterar teknik och så monterar vi en och annan solfångare också, fortsätter Leif som idag sysselsätter sju personer i sitt företag och framtiden ser ljus ut.

Trångbodda
Marknaden för solfångare ökar och det har naturligtvis med energipriser den klimatdiskussion som idag råder.
-Våra solfångare håller nere kostnaderna och det är nog sådant som alltid intresserat människor. Solfångare som värmer upp varmvatten kan användas av de allra flesta byggnader. Har men exempelvis enbart elvärme i sin villa så kan man ändå värma upp vattnet med hjälp av solfångare, menar Leif Karlsson och berättar vidare om sitt nybygge.

Grönkullen
Hela bygget vid Grönkullemotet blir 1400 kvadratmeter.
-Markplanet blir 1100 kvadrat och så bygger vi en andravåning om 300 kvadrat som ska rymma personalutrymmen och kontor. Verkstadshallen kommer att ha en takhöjd på hela 6 meter och det innebär att vi får bra svängrum och därmed kan vi öka produktionen, säger Leif Karlsson som hoppas att nybygget ska stå klart lagom till nyåret.

Sju anställda
Idag sysselsätter Ingenjörfirman Leif Karlsson sju personer.
Blir det nyanställningar när den nya fabriken är klar?
-Det kan man ju alltid hoppas på. Idag har vi för mycket att göra men kan inte nyanställa för vi har helt enkelt inte plats för fler medarbetare. Men håller konjunkturen och intresset för våra produkter i sig så visst kan det bli nyanställningar, säger Leif Karlsson.

Från ax till limpa…
Solfångarna som tillverkas av Leif Karlsson och han personal är helt och hållet företagets egna produkter.
-Vi utvecklar och tillverkar. Och eftersom vi inte är ett stort företag har vi också möjligheten och flexibiliteten att kunna bygga våra produkter helt utifrån kundens behov. Det handlar om att tillsammans med kunden komma fram till en så bra och effektiv lösning som möjligt och efter femton års konstruerande och byggande av solfångare med tillbehör kan vi påstå att vi har skaffat oss många värdefulla erfarenheter, menar Leif och berättar om det hittills största jobbet som företaget utfört.

7000 liter vatten
Sjutusen liter vatten ska värmas varje dygn.
-Så lät kundens önskemål och vi håller som bäst på att montera den anläggningen som vi gör åt vägkrogen Björkäng en bit söder om Varberg.
Ett hundra kvadratmeter solfångare kommer att klara uppvärmningen av 7000 liter vatten per dygn.
-Det är vägkrogen Björkängs vattenkonsumtion per dygn, vatten som till stora delar används för disk. Mycket vatten…, säger Leif.

Hela landet
Någon egen försäljningsorganisation har inte Ingenjörsfirman Leif Karlsson.
-Vi har idag fem återförsäljare. Tre här i Västra Götaland, en i Norberg i Västmanland och en i Skåne och Hässleholm. Just idag har en person från Norge hört av sig och vill sälja våra produkter där. Vi har inlett en diskussion – var den slutar vet vi inte än. Därutöver är det nöjda kunder som sprider positiva rykten om oss, konstaterar Leif Karlsson som med sitt nybygge får parkettplats vid motorvägen och därmed en jättefin reklamplats. Och förhoppningsvis ännu mer arbete.

Den nya solfångarfabriken byggs mellan Hyssnavägen och Flüggers centrallager vid Grönkullemotet.
Den nya solfångarfabriken byggs mellan Hyssnavägen och Flüggers centrallager vid Grönkullemotet.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com