« Föreg. Nästa »

Solfångarfabrik byggs vid Grönkullemotet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Solfångarfabrik byggs vid Grönkullemotet


Christer Falk 2007-05-09

Leif Karlsson och sonen Fredrik på byggplatsen vid Grönkullen.
Leif Karlsson och sonen Fredrik på byggplatsen vid Grönkullen.

Plintarna är redan gjutna och därmed är det klart för byggnation av 1100 kvadratmeter solfångarfabrik i Bollebygd. Det är Ingenjörsfirman Leif Karlsson som bygger och kunderna finns i hela landet.

Det var för ungefär 15 år sedan som Anita Andersson i Vuxenskolan bad Leif Karlsson vara lärare i en kurs som skulle handla om hur man bygger solfångare.
-Det här var något helt nytt för mig. Jag hade sedan länge arbetat med ventilationsarbete, värmeväxlare och pannor. Jag var nog inte helt lätt att övertyga men Anita stod på sig och det tackar jag henne för idag, säger Leif som trots fulla orderböcker och ett fabriksbygge på gång ändå fortsätter med kvällskurserna i konsten att bygga solfångare.
-Jag har roligt på de här kurserna. Kommer i kontakt med intresserade människor och tillsammans tror jag att vi ger varandra en hel del. Vi diskuterar teknik och så monterar vi en och annan solfångare också, fortsätter Leif som idag sysselsätter sju personer i sitt företag och framtiden ser ljus ut.

Trångbodda
Marknaden för solfångare ökar och det har naturligtvis med energipriser den klimatdiskussion som idag råder.
-Våra solfångare håller nere kostnaderna och det är nog sådant som alltid intresserat människor. Solfångare som värmer upp varmvatten kan användas av de allra flesta byggnader. Har men exempelvis enbart elvärme i sin villa så kan man ändå värma upp vattnet med hjälp av solfångare, menar Leif Karlsson och berättar vidare om sitt nybygge.

Grönkullen
Hela bygget vid Grönkullemotet blir 1400 kvadratmeter.
-Markplanet blir 1100 kvadrat och så bygger vi en andravåning om 300 kvadrat som ska rymma personalutrymmen och kontor. Verkstadshallen kommer att ha en takhöjd på hela 6 meter och det innebär att vi får bra svängrum och därmed kan vi öka produktionen, säger Leif Karlsson som hoppas att nybygget ska stå klart lagom till nyåret.

Sju anställda
Idag sysselsätter Ingenjörfirman Leif Karlsson sju personer.
Blir det nyanställningar när den nya fabriken är klar?
-Det kan man ju alltid hoppas på. Idag har vi för mycket att göra men kan inte nyanställa för vi har helt enkelt inte plats för fler medarbetare. Men håller konjunkturen och intresset för våra produkter i sig så visst kan det bli nyanställningar, säger Leif Karlsson.

Från ax till limpa…
Solfångarna som tillverkas av Leif Karlsson och han personal är helt och hållet företagets egna produkter.
-Vi utvecklar och tillverkar. Och eftersom vi inte är ett stort företag har vi också möjligheten och flexibiliteten att kunna bygga våra produkter helt utifrån kundens behov. Det handlar om att tillsammans med kunden komma fram till en så bra och effektiv lösning som möjligt och efter femton års konstruerande och byggande av solfångare med tillbehör kan vi påstå att vi har skaffat oss många värdefulla erfarenheter, menar Leif och berättar om det hittills största jobbet som företaget utfört.

7000 liter vatten
Sjutusen liter vatten ska värmas varje dygn.
-Så lät kundens önskemål och vi håller som bäst på att montera den anläggningen som vi gör åt vägkrogen Björkäng en bit söder om Varberg.
Ett hundra kvadratmeter solfångare kommer att klara uppvärmningen av 7000 liter vatten per dygn.
-Det är vägkrogen Björkängs vattenkonsumtion per dygn, vatten som till stora delar används för disk. Mycket vatten…, säger Leif.

Hela landet
Någon egen försäljningsorganisation har inte Ingenjörsfirman Leif Karlsson.
-Vi har idag fem återförsäljare. Tre här i Västra Götaland, en i Norberg i Västmanland och en i Skåne och Hässleholm. Just idag har en person från Norge hört av sig och vill sälja våra produkter där. Vi har inlett en diskussion – var den slutar vet vi inte än. Därutöver är det nöjda kunder som sprider positiva rykten om oss, konstaterar Leif Karlsson som med sitt nybygge får parkettplats vid motorvägen och därmed en jättefin reklamplats. Och förhoppningsvis ännu mer arbete.

Den nya solfångarfabriken byggs mellan Hyssnavägen och Flüggers centrallager vid Grönkullemotet.
Den nya solfångarfabriken byggs mellan Hyssnavägen och Flüggers centrallager vid Grönkullemotet.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com