« Föreg. Nästa »

Boråsare – på rundresa i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Boråsare
– på rundresa i Bollebygd


Christer Falk 2019-10-15

Barbro Andersson visade Boråsarna Evy Flodin och Sigrid Kühn runt bland utställningsbilderna.
Barbro Andersson visade Boråsarna Evy Flodin och Sigrid Kühn runt bland utställningsbilderna.

Föreningen Aktiva Seniorer, FAS, från Borås gör idag en rundresa i Bollebygd med omnejd. Första stoppet blev Hultafors station.


Hultafors station är Bollebygds kommuns enda K-märkta byggnad. Intresset från Boråsarna var stort. Barbro Andersson från Hultafors Bygdegårdsförening bjöd besökarna på en intressant historik kring stationshuset och Hultafors.
Dessutom kunde besökarna ta del av utställningen om och kring den almanacka som Bygdegården i Hultafors gett ut i hela 30 år. 

Hembygdsföreningen var värd
Dagens värdar från Hembygdsföreningen i Bollebygd, Leif Karlsson och Christer Johansson passade på att berätta om när Bollebygd blev egen kommun igen och en del om Tingshuset som skulle bli nästa stopp för de 45 tillresta Boråsarna.

Första studiebesöket?
Möjligen var det de 45 medlemmarna i Föreningen Aktiva Seniorer från Borås som blev de allra första utsocknes som besökte Tingshuset. Och värd var Hembygdsföreningen….

Mot Rävlanda och Hindås
Efter stoppet vid Tingshuset i Bollebygd gick färden vidare mot Rävlanda och Björketorps kyrka. Där stannade man till klockan 11.00 – men någon högmässa serverades förmodligen inte denna tisdag. Även om klockslaget stämde bra. Efter kyrkan i Rävlanda åkte gruppen vidare mot ännu ett stationshus. Nu mot det nyrenoverade stationshuset i Hindås.

Intressant
Så här långt – riktigt intressant, menade en av ”reseledarna”, Lennart Nordqvist när bollebygdsnyheter.se lämnade gruppen vid Tingshuset i Bollebygd.

 

 


Barbro Andersson bjuder besökarna på en fin historik om stationshuset och samhället Hultafos.
Barbro Andersson bjuder besökarna på en fin historik om stationshuset och samhället Hultafos.


Reseledaren Lennart Nordqvist, Barbro Andersson och Leif Karlsson.
Reseledaren Lennart Nordqvist, Barbro Andersson och Leif Karlsson.Var det första studiebesöket i det flyttade Tingshuset?
Var det första studiebesöket i det flyttade Tingshuset?


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com