« Föreg. Nästa »

På rätt plats…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

På rätt plats…


Christer Falk 2019-08-07


Det talas ofta om hur viktigt det är att hamna på rätt plats i arbetslivet. Det är säkert en önskan om många har och många har haft. En som lyckats med det är Anette Eriksson, trygghetsvärd i Bollebygds kommun. 


– Det stämmer. Jag trivs väldigt bra med mina arbetsuppgifter. För mig är det både roligt och viktigt att få vara med att göra vardagen för våra gamla så bra som möjligt. Tufft ibland men, det kan låta klyssjigt, jag får så mycket av tacksamhet tillbaka, säger Anette som under sina tre år som trygghetsvärd hör till de personer i Bollebygd som det kanske talas mest gott om.

Trygghetsvärd
För tre år sedan stod trygghetsboendet mitt emot Bollegården klart. För att uppfylla vissa villkor skulle en trygghetsvärd anställas och Anette fick frågan.
– Jag tvekade, men fick helgen på mig att fundera. Mina vänner och bekanta tyckte jag skulle våga testa och så blev det. Jag fick en projektanställning i ett halvår, därefter annonserades tjänsten ut – jag fick den och det är jag väldigt glad för, säger Anette.

Många år i vården
Innan Anette Eriksson fick jobbet som trygghetsvärd hade hon arbetat som undersköterska i tjugo år
– Många års erfarenhet från vårdarbete har jag med mig och det tror jag är viktigt. Jag är van att arbeta med människor som kommit en bit upp i åldern.
Den viktiga delen i Anettes arbetsuppgifter är att vara en länk mellan alla över 65 år och övriga samhället.
– Det innebär att jag har telefontid varje dag och då kan man ringa mig. Jag kan givetvis inte svara på alla frågor men jag tar reda på vad man ska vända sig och meddelar det till frågeställaren. Frågorna jag får kan handla om allt ”mellan himmel och jord”.

Var man än vänder sig i Bollebygd så talas det väl om dig. Hur känns det?
– Det är naturligtvis roligt att få uppskattning. Mitt arbete går ju ut på att vara tillgänglig, se till att vardagen fylls med uppskattade inslag. Det är roligt att få vara med och sätta färg på vardagen för våra äldre. Tycker man inte om det är man nog inte rätt person för det här jobbet. Uppskattningen innebär även att man väntar sig att jag ska fortsätta att leva upp till förväntningarna men det känns inte som någon belastning, svarar Anette på vår fråga. 

Samordnare
I uppdraget som trygghetsvärd ingår att vara samordnare för anhörigvårdarna, volontärerna och samordnare för Träffpunkten.
– Träffpunkten innebär att vi ordnar aktiviteter varje dag klockan elva och klockan två. Då handlar det om bingo, sittgympa, promenader och liknande arrangemang. Ibland bjuder vi på filmvisning eller något musikaliskt.. Vi försöker variera en del men vissa inslag är återkommande, berättar Anette och tillägger.

En önskan
– Om jag får önska något som skulle höja servicen ännu mer för våra äldre så hoppas jag att vi i framtiden får en samlingslokal som kan vara öppen mellan exempelvis 11.00-15.00. En plats som är tillgänglig alla dagar – det tror jag skulle vara väldigt uppskattat, menar Anette Eriksson, trygghetsvärd som hamnat på rätt plats i arbetslivet.

Artikel har varit publicerad i AnnonsMarknan
vecka 30 2019.

 


Samtal med brukarna är en del i jobbet för Anette Eriksson.
Samtal med brukarna är en del i jobbet för Anette Eriksson.


Promenad med ett par av brukarna.
Promenad med ett par av brukarna.


En av arbetsuppgifterna – bingoutropare.
En av arbetsuppgifterna – bingoutropare.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com